EXCLUSIV  Arii protejate în România: Adi Croitoru: ”A fost un dezastru! Nu se mai putea!”

Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate - De ce a fost înființată această instituție, cu ce ajută ea, ce se schimbă și cât de repede vor fi deblocate unele proiecte aflăm de la Adi Croitoru, președintele instituției.

Statul român a dat în urmă cu 11 ani, unor entități private, unor ONG-uri, aproape un sfert in suprafața țării, iar între timp statul a luat înapoi ariile protejate:

"Într-adevăr, așa s-a întâmplat. Pentru prima dată, statul și-a asumat administrarea a 23% din suprafața țării”, ne-a precizat Adi Croitoru.

”În 2007, România și-a asumat o suprafață pentru a deveni arie naturală protejată tocmai pentru că avem specii și habitate care sunt comunitare și care, evident, trebuie protejate. Și, odată cu transpunerea legislației comunitare în legislația națională, noi avem obligația să protejăm aceste specii și habitate”.

Administrarea ariei se face prin două modalități: custodii și structuri de administrare. Custodiile înseamnă rețeua Natura 2000, iar partea de administrare înseamnă parcuri naturale și naționale, pe care le avem înființate de dinainte de 2007. La vremea respectivă, statul așa a gândit să administreze. Nicio țară din lume nu mai are acest model, ca statul să administreze prin niște entități private și nu prin instituția statului. Acum, pentru prima dată, statul și-a asumat această administrare”, a precizat Adi Croitoru.

Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate se află în subordinea Ministerului Mediului, din 2018.

”Toată lumea trebuie să înțeleagă următorul aspect: avem de administrat un sfert din această țară. Administrarea nu se face fracționat. Chiar dacă aceste ONG-uri ar fi administrat exemplar, fiecare cu mult respect și iubire pentru natură și foarte corect, tot nu putem spune că ar fi fost o administrare bună, pentru că este nevoie de o administrare unitară. (...) Această instituție reprezintă normalitatea în a gestiona arii naturale protejate. (...) Prin administrarea neuniformă prin tot felul de entități cu mai buni sau mai puțin buni profesioniști, cu oameni mai bine sau mai slab pregătiți, cu oameni cu interese sau fără interese... totul era un dezastru! Ajunsesem într-un moment în care nu se mai putea! (...)” ne-a mai explicat președinta Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate.

Mult mai multe precizări despre ce va însemna pentru România activitatea noi agenții puteți afla din interviul de mai jos:

VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel