Arhitectul Jean Nouvel a depus o plângere în instanţă împotriva Filarmonicii din Paris

Arhitectul francez Jean Nouvel a depus o plângere în instanţă împotriva Filarmonicii din Paris, care îi impută 170 de milioane de euro pentru costurile suplimentare apărute în timpul construirii unei săli de concerte din nordul Parisului în care funcţionează această instituţie prestigioasă, au anunţat luni avocaţii săi, citaţi de AFP. 

La cinci ani după inaugurarea sălii, relaţiile au fost rupte între arhitectul vedetă - creatorul muzeului Luvru din Abu Dhabi - şi instituţia publică Filarmonica din Paris. În centrul acestei dispute se află derapajul financiar apărut în timpul construirii clădirii, al cărei cost a crescut de la 173 de milioane de euro în momentul lansării proiectului în 2006 la 386 de milioane de euro în timpul inaugurării sale în 2015.

Potrivit reprezentanţilor Ateliers Jean Nouvel, această depăşire se explică printr-o gestionare deficitară a proiectului chiar de către Filarmonica din Paris. Aceasta consideră însă că depăşirea ar trebui să îi fie imputată arhitectului, acuzat că a subevaluat considerabil costurile şi că a efectuat 'modificări permanente'.

În aprilie 2017, instituţia publică responsabilă cu administrarea sălii a expediat pe adresa arhitectului o factură de 170,6 milioane de euro. Acea cerere, confirmată printr-un 'titlu executoriu' în septembrie 2017, conţine penalităţi provocate de întârzieri în valoare de 110 milioane de euro. 'Suma cerută (...) este de aproape două ori mai mare decât onorariile primite de Ateliers Jean Nouvel, ea echivalează cu o condamnare la moarte a cabinetului de arhitectură', au declarat avocaţii acestuia, William Bourdon şi Vincent Brengarth.

În paralel cu lupta care se desfăşoară de peste doi ani în justiţia administrativă franceză, cei doi avocaţi au decis să contraatace şi în penal, depunând o plângere pe 14 octombrie la Parchetul Naţional Financiar (PNF) din Franţa. Luni seară, reprezentanţii Filarmonicii din Paris au denunţat 'acuzaţii lipsite de orice fundament'. Jean Nouvel şi Filarmonica din Paris s-au angajat într-o bătălie mediatică şi judiciară intensă după inaugurarea sălii de concerte pe 14 ianuarie 2015, un eveniment la care renumitul arhitect a refuzat să participe.

Considerând că proiectul lui a fost 'denaturat', Jean Nouvel a dat în judecată Filarmonica din Paris la începutul anului 2015 pentru o obliga să opereze o serie de 'lucrări modificatoare'. Tribunalul i-a respins solicitarea, întrucât arhitectul nu a furnizat suficiente elemente care să ateste absenţa conformităţii clădirii cu proiectul original, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel