Arhiepiscopul Desmond Tutu, laureat al premiului Nobel pentru Pace, a murit la 90 de ani

Foto ilustrativ Pixabay
Foto ilustrativ Pixabay

A murit arhiepiscopul sud-african Desmond Tutu, laureat al premiului Nobel pentru Pace.

Arhiepiscopul anglican sud-african Desmond Tutu, laureat al premiului Nobel pentru Pace şi un simbol al luptei împotriva apartheidului, regimul de segregare rasistă, murit la vârsta de 90 de ani, în Cape Town, a anunţat duminică preşedintele Cyril Ramaphosa, conform agenţiilor internaţionale de presă.

Într-un comunicat, preşedintele şi-a exprimat în numele tuturor sud-africanilor, durerea profundă faţă de moartea, duminică, a acestei personalităţi sud-africane. Moartea arhiepiscopului emerit Desmond Tutu este un alt capitol de tristeţe în despărţirea ţării noastre de o generaţie de sud-africani remarcabili care ne-au lăsat o Africă de Sud eliberată', a declarat Cyril Ramaphosa, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Un om de o inteligenţă extraordinară, integru şi invincibil împotriva forţelor apartheidului, el a fost, de asemenea, tandru şi vulnerabil în compasiunea sa pentru cei care au suferit opresiunea, nedreptatea şi violenţa sub apartheid, precum şi pentru cei oprimaţi şi pentru asupritorii lor din întreaga lume', a adăugat Ramaphosa, citat şi de AFP.

Tutu este considerat una dintre figurile cheie ale istoriei contemporane a Africii de Sud

Chiar şi în democraţie, a precizat Ramaphosa, Tutu a menţinut 'vigoarea' şi 'vigilenţa' conducerii pentru a trage la răspundere instituţiile.

Distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 1984 pentru opoziţia sa non-violentă faţă de opresiunea rasistă brutală a apartheidului, Tutu este considerat una dintre figurile cheie ale istoriei contemporane a Africii de Sud.

Tutu a fost considerat conştiinţa naţiunii, o mărturie durabilă a credinţei sale şi a spiritului de reconciliere într-o naţiune divizată. Cariera sa a fost marcată de o apărare constantă a drepturilor omului, lucru care l-a determinat să se distanţeze în numeroase ocazii de ierarhia bisericească pentru a apăra în mod deschis poziţii precum drepturile homosexualilor sau eutanasia, scrie EFE.

În ultimii ani, a stat departe de viaţa publică din cauza vârstei sale înaintate şi a problemelor de sănătate de lungă durată, între care un cancer de prostată. Ultima sa apariţie publică a fost în scurte imagini video difuzate cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani (7 octombrie), aniversare pe care fundaţia sa a sărbătorit-o printr-o conferinţă virtuală la care au participat, printre alţii, cel mai înalt lider spiritual tibetan, Dalai Lama, activista mozambicană şi văduva lui Nelson Mandela, Graca Machel, şi fosta preşedintă irlandeză Mary Robinson.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel