Ce decizie ia Argentina cu privire la gazele de șist

Compania franceză Total investește masiv în gazul neconvențional din Argentina, într-un proces de reorientare determinat de opoziția de care s-a lovit în Hegaxon, unde Consiliul Constituțional a decis interzicerea fracturării hidraulice. Buenos Aires s-a confruntat cu probleme financiare foarte mari în ultimii ani, având o economie condiționată de importurile de energie. Guvernul președintelui Cristina Fernandez lucrează acum la un program prin care Argentina să-și asigure independența energetică.

În prima jumătate a lui 2013, importurile de gaz natural, gaz lichefiat și petrol au crescut în Argentina cu 22,6%, în timp ce exporturile au scăzut cu 19%, comparativ cu anul trecut, potrivit analiștilor argentinieni. Asta a făcut ca deficitul în energie să sară de la 1,67 miliarde de dolari în primele șase luni ale lui 2012, la 3,25 miliarde anul acesta.

Firma franceză Total țintește spre a obține 11 licențe, fiind operatorul a 6 dintre ele și partener la celelalte 5 permise. La începutul lunii octombrie, francezii au anunțat o investiție de 400 de milioane de dolari în două proiecte-pilot din Patagonia. Total este al doilea cel mai mare operator de gaz din țară, în 2012 furnizând 30% din necesarul țării sud-americane, potrivit bastamag.net.

Asociația de mediu "Prietenii Pământului", din Franța, spune că, "în iulie, guvernul de la Buenos Aires a adoptat un act normativ cu privire la măsurile ce trebuiesc luate de companiile petroliere" care au proiecte în Argentina. În schimbul unei investiții de un miliard de dolari, guvernul permite consecionarea unor terenuri pentru 35 de ani, o serie de avantaje fiscale sau subvenții la exporturi.

Proteste împotriva exploatării

Locuitori ai zonelor unde urmează să fie desfășurate lucrările de explorare, dezvoltare și eventual exploatare au protestat în ultimele săptămâni împotriva companiei franceze. Asta în timp ce fracturarea hidraulică a fost interzisă de la nivel administrativ în cinci provincii argentiniene (Argentina este republică federală - n.r). Oamenii din Mapuche (grup de indigeni din sud-vestul Argentinei - n.r) încearcă protejarea rezervei naturale din Neuquen, unde urmează să fie amplasate sonde. "Este ironic că această compania care urmează să desfășoare lucrările (Total Austral) este din Franța, acolo unde astfel de activități sunt interzise pentru că afectează grav mediul și sănătatea omului", spun opozanții investiției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel