Arestări pe bandă rulantă miercuri seară

Tribunalul Alba a dispus, miercuri seară, arestarea preventivă a 11 persoane anchetate într-un dosar privind executarea de activități miniere fără drept în Roșia Montană. Acolo a fost exploatat fără autorizație zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare.

Printre cei arestați se află și un lider al comunității de romi din satul Dăroaia, comuna Roșia Montană.

Decizia Tribunalului Alba nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Pentru alte cinci persoane, printre care un nepot al primarului din Roșia Montană, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au dispus, tot miercuri, măsura controlului judiciar, cu interdicția de a părăsi județul Alba în următoarele 60 de zile.

Zeci de percheziții, majoritatea în Roșia Montană, au fost efectuate marți de 160 de polițiști din Alba, cu sprijinul celor de la Mureș, Cluj și Bihor, la domicilii și la sediile unor societăți comerciale.

Unelte și instalații artizanale folosite pentru extragerea aurului, nisip aurifer, aur, sume de bani și documente au fost ridicate de polițiști în urma perchezițiilor efectuate marți.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2013-2015, 48 de persoane ar fi exploatat, fără autorizație, zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare. Acestea ar fi sustras, prelucrat și comercializat produse aurifere, introducându-le fără forme legale în circuitul economic sau plasându-le la case de amanet, sub forma unor garanții, fără returnarea sumelor de bani împrumutate.

În general, zăcământul a fost sustras din fosta uzina de preparare de la Gura Roșiei. Uzina, aflată în conservare, aparține exploatării de stat și nu mai era păzită, din lipsă de fonduri, de doi ani, informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel