Arafat, despre pericolele mesajului de avertizare în caz de cutremur

raed_arafat
raed_arafat

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Raed Arafat, a transmis că trebuie analizat impactul pe care l-ar avea asupra populației un mesaj de alertare în masă privind producerea unui cutremur.

Temerea lui Arafat este ca un astfel de mesaj să nu producă o panică mult mai mare în rândul populației decât în cazul în care oamenii nu ar primi un astfel de sms.

"Ce trebuie foarte bine analizat este dacă, la nivelul de educaţie în acest sens, dacă un cell broadcasting, dacă trimiţi un mesaj în masă şi voi spune oamenilor «Vine cutremurul!», dacă nu cumva voi produce o panică mult mai mare. E posibil că, după o perioadă de educaţie şi când prin studii afli că populaţia e pregătită, să dai mesaje. Dacă acum intri şi dai mesaje şi populaţia, în mare parte, nu ştie cum să reacţioneze, s-ar putea să mă trezesc cu ei în casă scării", a declarat secretarul de stat, în ediția de dumincă a emisiunii "După 20 de ani", de la Pro TV.

El a subliniat necesitatea de a educa mai întâi populaţia cu privire la modul în care trebuie reacţionat în caz de seism.

"Trebuie analizat foarte serios ce impact poate să aibă o alertare în masă pe o populaţie care încă nu este adecvat educată. Dacă educi populaţia corect şi ştii că mesajul a intrat, cum se spune, în oase, atunci poţi să ajungi să începi să instrueşti că o să vă alertez, dar vedeţi aşa să reacţionaţi şi aşa să faceţi", a mai explicat Raed Arafat, citat de Mediafax.

Scepticismul lui Mărmureanu

În același context, directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, și-a declarat neîncrederea în posibilatea ca un mesaj să fie transmis simultan, către toţi utilizatorii de telefoane mobile din România.

"Sunt peste 14 milioane de telefoane (mobile - n.r.) în ţara asta. Daţi-mi mie un operator din lumea asta care să transmită 14 milioane de semnale nu secvenţial, ci instantaneu", a declarat Gheorghe Mărmureanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel