Prinţul Charles salvează o biserică veche de secole din Arad

Foto: Facebook
Descriere foto: Foto: Facebook

O asociaţie finanţată de Prinţul Charles salvează o biserică veche de secole, din Arad, afectată de degradări.

O asociaţie care se ocupă de salvarea unor monumente istorice din ţară, susţinută de Prinţul Charles, a început lucrări la o biserică din lemn din judeţul Arad, veche de două secole, dar degradată din cauza acoperişului distrus prin care ploua, folosind la lucrări o "ambulanţă a monumentelor" şi numeroşi voluntari.

Lucrările se desfăşoară la o biserică din lemn din satul Luncşoara, construită în 1825 pe o fundaţie de piatră brută, având pereţii din bârne masive şi şarpantă din lemn cu învelitoare de şindrilă. În ultimii ani, acoperişul vechi a fost însă distrus de intemperii, iar în biserică a plouat, astfel că imobilul a suferit degradări.

Ambulanţa pentru monumente

 

Proiectul asociaţiei îşi mai propune realizarea evidenţei patrimoniului, creşterea nivelului de pregătire profesională a specialiştilor în restaurări, recuperarea tehnicilor tradiţionale, a materialelor locale şi implicarea comunităţilor în acţiunile de conservare a patrimoniului.

Unul dintre coordonatorii proiectului, Eugen Vaida, a declarat, pentru Agerpres, că lucrările se desfăşoară cu voluntari, prin intermediul Asociaţiei "Monumentum", care derulează proiectul "Ambulanţa pentru monumente".

"Aceste ambulanţe sunt nişte vehicule dotate cu uneltele şi echipamentele necesare lucrărilor de punere în siguranţă a patrimoniului cultural imobil. Avem patru vehicule şi participăm la proiecte în ţară. Principalul susţinător al acestor activităţi este Prinţul Charles, care asigură atât finanţare, cât şi logistica. În judeţul Arad derulăm primul proiect, pentru a salva această biserică, aflată în categoria A a monumentelor istorice de interes naţional. Mai avem în vedere un parc, tot cu statut de monument istoric, şi o bisericuţă din lemn aflată în curtea Spitalului Judeţean Arad", a declarat Eugen Vaida.

Consiliul Judeţean Arad şi Biserica Ortodoxă sprijină lucrările de la Luncşoara, suma alocată din bugetul judeţean fiind de 25.000 de lei.

Arhitectura specifică zonei"Este o biserică frumoasă, care şi-a păstrat aspectul din timpurile în care a fost construită. Sigur, a mai fost consolidată, dar în linii mari îşi menţine arhitectura specifică acestor locuri", a declarat Cătălin Tulcan, preotul-paroh care oficiază la Luncşoara.

Satul, aparţinător de comuna Hălmăgel, are două biserici de lemn, fiind singura localitate din judeţul Arad cu două astfel de monumente. 


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23