Arabia Saudită: Interdicţia de a conduce, impusă femeilor, ridicată

Interdicţia de a conduce o maşină, impusă de decenii femeilor în Arabia Saudită, a fost ridicată începând de duminică, potrivit unui anunţ prealabil al guvernului, relatează AFP.

Punând capăt unei interdicţii unice în lume, Riadul a autorizat femeile să se urce din această duminică la volan, o reformă istorică pentru regatul ultraconservator, dar marcată de acuzaţii de represiune crescândă asupra militanţilor pentru drepturile omului.

Pas important

Decizia, anunţată din septembrie 2017, a fost inspirată de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman şi face parte dintr-un vast plan de modernizare a bogatei ţări petroliere, scrie AFP. 'Este un pas important, o etapă esenţială pentru mobilitatea femeilor', a rezumat măsura Hana al-Khamri, autoarea unei cărţi în curs de apariţie despre femeile din jurnalismul saudit. Pentru multe femei, saudite sau expatriate, măsura le va permite să-şi reducă dependenţa de şoferii privaţi sau de bărbaţii din familia lor, ceea ce va duce la economii financiare.

'Este o uşurare', a declarat pentru AFP Najah al-Otaibi, analist la Arabia Foundation. 'Sauditele au un sentiment de justiţie. Multă vreme, ele şi-au văzut refuzat un drept fundamental, fapt care le-a menţinut izolate şi dependente de bărbaţi, făcând imposibilă o viaţă normală', a explicat aceasta, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel