Arabia Saudită și Egiptul vor invada Yemenul - surse. Rusia, reacție dură

Surse militare egiptene au declarat pentru Asociated Press că Arabia Saudită și Egiptul vor lansa o operațiune terestră comună în Yemen împotriva rebelilor șiiți și a aliaților acestora. Între timp, Rusia cere încetarea imediată a ostilităților, iar Uniunea Europeană, prin vocea șefei diplomației, Federica Mogherini, s-a exprimat împotriva unei soluții militare la situația din Yemen.

UPDATE: Un purtător de cuvânt al armatei saudite a declarat că Arabia Saudită nu are planuri imediate de a lansa operațiuni militare terestre în Yemen, dar forțele sunt pregătite dacă va fi necesară o astfel de măsură, transmite Sky News.

Într-o conversație telefonică cu omologul său iranian, Hassan Rouhani, președintele rus Vladimir Putin a subliniat joi nevoia încetării imediate a ostilităților și mai multe eforturi, inclusiv din partea ONU, pentru a găsi soluții de pace la rezolvarea conflictului din Yemen, potrivit unui comunicat al președinției Rusiei.

Iranul, stat șiit care îi susține pe rebelii houthi din Yemen, a avertizat joi că operațiunea militară lansată de Arabia Saudită și aliații săi în Yemen riscă să se răspândească în alte state din regiune.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia susține campania militară din Yemen și ar putea oferi sprijin logistic coaliției conduse de saudiți.

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, a declarat că "în Yemen riscăm consecințe regionale serioase. Acțiunea militară nu este o soluție".

Război în Yemen, incendiu pe piața petrolieră. Implicații globale

Publicația The American Interest comentează că Yemenul este "Vietnamul Egiptului", iar decizia guvernului de la Cairo reflectă o frică enormă a puterilor sunite, pe de o parte, dar și puterea alianței conduse de saudiți, pe de altă parte.

"Evenimentele din Yemen continuă să se accelereze mult mai repede decât estimau mulți experți, și potențiala extidenre a războiului sectar între suniți și șiiți este pe zi ce trece mai acut", mai scrie The American Interest.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel