Arabia Saudită AVERTIZEAZĂ asupra unei posibile crize de PETROL după ce au fost ATACATE instalațiile petroliere

Foto Ilustrativ/Pexels Chris LeBoutillier
Foto Ilustrativ/Pexels Chris LeBoutillier

Arabia Saudită a declarat luni că aprovizionarea mondială cu petrol ar putea fi compromisă după o serie de atacuri din Yemen împotriva aprovizionării sale cu petrol.

Arabia Saudită „declară că nu își asumă nicio responsabilitate pentru eventuala lipsă de aprovizionare cu petrol pe piețele globale, în lumina atacurilor asupra instalațiilor sale petroliere”, au declarat oficialii prin intermediul Agenției de presă saudită.

Au fost atacate porturile petroliere din Yemen

Declarația a venit după ce rebelii Houthi din Yemen au atacat porturile petroliere, unul dintre ele provocând un incendiu în Jiddah. 

„Comunitatea internațională trebuie să-și asume responsabilitatea de a păstra sursele de energie”, se arată în declarație.

Țițeiul Brent, referința internațională pentru petrol, se situează în prezent la peste 112 USD pe baril. Nu este clar cât de semnificative vor afecta atacurile și oprirea ulterioară a distribuției pe piața mondială de gaze. Ceea ce se știe este că prețurile la gaze au crescut drastic, SUA depășind recent 4,25 USD per galon în medie, potrivit publicației Newsweek.

Jiddah este orașul cheie a industriei petroliere a Arabiei Saudite

Amploarea prejudiciului nu a fost făcută public. Cu toate acestea, Ministerul Saudit al Energiei a declarat duminică că atacurile au provocat „o reducere temporară a producției rafinăriei” și că vor găsi o modalitate de compensare a proviziilor afectate.

Ceea ce este, de asemenea, neclar este care va fi orice potențial răspuns internațional la aceste atacuri. Rebelii Houthi au vizat instalațiile saudite ca represalii pentru ceea ce spun că sunt agresiuni susținute de SUA.

„Există o escaladare a agresiunii țărilor împotriva țării noastre, sub directive clare din partea Americii și, prin urmare, am escaladat operațiunile noastre împotriva lor ca răspuns la aceasta”, a declarat secretarul adjunct pentru informații Houthi, Nasreddin Amer, pentru Newsweek în februarie.

„Restul lumii nu ne interesează atât de mult”

Deși secretarul adjunct pentru informații Houthi, Nasreddin Amer recunoaște că atacurile ar putea genera reacții internaționale, acesta a declarat că atacurile sunt justificate dacă acestea ar duce la sfârșitul blocadei Arabiei Saudite împotriva Yemenului.

„Restul lumii nu ne preocupă atât de mult pe cât suntem preocupați de suferința și durerea poporului nostru și de asediul și uciderea poporului nostru”, a spus Amer.

„Lucrăm pentru a face pace pentru poporul nostru într-un mod real și nu doar declarații în aer, așa cum face administrația Biden în discursul său despre pace, fără nicio decizie clară”.

Un oficial american a spus că Houthii pun în pericol mii de vieți

„Houthii au urmărit un tipar periculos de acțiuni din ce în ce mai obstructive și agresive împotriva yemeniților, a vecinilor Yemenului și a comunității internaționale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel