Ar putea un asteroid să distrugă Pământul? Ce spune NASA

Foto: Freepik
Foto: Freepik

În cazul unei ameninţări venite "de sus", oamenii de știință spun că metoda de impact a DART poate fi folosită cu succes pentru a proteja Pământul de asteroizi. Mai jos, declaraţiile NASA.

Anul trecut, sonda spațială DART de la NASA și-a încheiat cu succes misiunea: să se ciocnească de un asteroid numit Dimorphos, pentru a vedea dacă este posibil să schimbe traiectoria oricărei roci spațiale care ar putea distruge planeta.

Oamenii de știință din echipa DART au analizat datele colectate de la misiunea de atunci, iar acum au publicat cinci lucrări în Nature care explică detaliile rezultatelor DART. Ei au decis, de asemenea, că, da, metoda poate fi folosită pentru a apăra Pământul dacă vreodată un asteroid suficient de mare pentru a ne ucide pe toți se îndreaptă spre noi.

Asteroizii nu mai sunt o ameninţare

Aparent, unul dintre panourile solare de la DART a lovit Dimosphos mai întâi, înainte ca corpul acestuia să se ciocnească complet de stâncă la 6 km pe secundă (3,7 mile pe secundă). Nava spațială s-a izbit de asteroid la aproximativ 25 de metri de centrul său, ceea ce a fost un factor uriaș în succesul misiunii, deoarece a maximizat forța impactului. Potrivit datelor NASA, coliziunea reușise să ejecteze un milion de kilograme sau 1.100 de tone de rocă din Dimorphos. Acea pulverizare de moloz a zburat spre exterior, departe de asteroid, generând de patru ori impulsul impactului DART și schimbând și mai mult traiectoria lui Dimorphos.

În timp ce NASA a testat misiunea doar pe o singură rocă spațială, oamenii de știință au ajuns la concluzia că pentru asteroizii la fel de mari ca Dimorphos, nici măcar nu trebuie să trimitem o misiune de recunoaștere în avans. Atât timp cât avem cel puțin câțiva ani de timp de avertizare, deși câteva decenii ar fi de preferat, atunci vom putea intercepta viitoarele traiectorii de asteroizi. Franck Marchis de la Institutul SETI din Mountain View, California, a declarat pentru Nature: „Putem proiecta rapid o misiune care să devieze un asteroid, dacă există o amenințare, și știm că acest lucru are șanse foarte mari de a fi eficient”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel