Aproximativ 10.000 de persoane au participat joi la Parada Gay din Ierusalim

Mii de persoane au participat la un marş organizat pentru toleranţă şi drepturile homosexualilor, joi, în centrul Ierusalimului, un spaţiu cu implicaţii profund religioase, ce a fost plasat sub stricta supraveghere a Poliţiei israeliene după asasinarea unei adolescente în 2015, informează AFP.

Circa 10.000 de persoane au participat la cea de-a 18-a ediţie a Gay Pride Ierusalim, a precizat un purtător al Poliţiei locale, Micky Rosenfeld. Manifestaţia, organizată sub o multitudine de baloane şi drapele în culorile curcubeului şi pe acordurile unei muzici ritmate, s-a derulat fără incidente. Cincizeci şi două de persoane bănuite că intenţionau să provoace probleme în timpul marşului au fost reţinute, a anunţat Poliţia israeliană, fără să ofere însă alte detalii.

Aproximativ 2.500 de poliţişti în uniformă şi în civil au fost mobilizaţi cu această ocazie. Dov Morell, în vârstă de 25 de ani, se afla în mulţimea de manifestanţi alături de bebeluşul său, pe care îl împingea într-un cărucior. Bărbatul, care purta pe cap o kippah, ţinea o pancartă pe care era scris următorul mesaj: 'Domnilor rabini, homofobia ucide!'. 'Am venit aici pentru a arăta că persoanele religioase le susţin pe victimele crimelor', a spus el. Din 2015, evenimentul Gay Pride Ierusalim este marcat de amintirea însângerată a Shirei Banki. Pe 30 iulie 2015, această adolescentă a fost înjunghiată de Yishai Shlissel, un evreu ultraortodox, susţinător al rigorii legilor religioase ebraice. Tânăra a murit în urma rănilor suferite câteva zile mai târziu. Alte şase persoane au fost rănite. Opoziţia ultraortodocşilor Asasinul fusese eliberat din închisoare cu câteva săptămâni înainte de a comite acea crimă. El fusese încarcerat după ce a rănit trei persoane în timpul Gay Pride in 2005.

După crima din 2015, a fost condamnat la închisoare pe viaţă. Originar din Ierusalim, Israel Lumbroso, de 28 de ani, spune că şi-a făcut 'coming-out-ul în urmă cu un an şi jumătate. 'Nu îmi mai este ruşine de identitatea mea sexuală. Nu mă mai ascund. Este important să venim la această paradă, în special în Ierusalim', unde homofobia este larg răspândită în societate, a spus el. Primăria a arborat drapele în culorile curcubeului pe parcursul întregului traseu al paradei. Marele rabin al Ierusalimului, Ari Stern, a cerut - fără să aibă însă succes - primarului local să retragă acele drapele, 'pentru a nu leza sentimentele unei părţi a populaţiei'. În schimb, municipalitatea a înlăturat afişele care fuseseră lipite în debutul săptămânii împotriva Gay Pride şi care conţineau mesaje precum 'Tata şi mama = familie.

Curajul de a fi normal'. Marşul gay a rămas în Ierusalimul de Vest, partea evreiască a oraşului, fără să treacă prin Ierusalimul de Est, majoritar palestinian şi anexat de Israel, a cărui anexare nu este recunoscută de comunitatea internaţională. Israel este considerat un stat foarte avansat în Orientul Mijlociu în ceea ce priveşte drepturile persoanelor gay. Totuşi, la Ierusalim, oraş sfânt pentru evrei, musulmani şi creştini, comunitatea LGBT este mai greu acceptată decât la Tel Aviv. Homosexualitatea rămâne un subiect tabu în mediile evreieşti religioase, parteneri politici ai actualului prim-ministru israelian, Benjamin Netanyahu. Miercuri, pentru prima dată în istoria Israelului, Benjamin Netanyahu a numit în postul de ministru al Justiţiei un deputat din partidul său care a anunţat public că este homosexual. În ochii analiştilor, această numire pare să fie totuşi mai mult motivată de poziţiile politice ale parlamentarului, mai ales sprijinul său faţă de un text ce vizează protejarea prim-ministrului, ameninţat cu punerea sub acuzare pentru corupţie şi cu demararea unor cercetări judiciare, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel