Aproape jumătate dintre ucraineni se tem că Ungaria se pregătește să anexeze Transcarpatia

Aproape jumătate dintre ucraineni se tem că Ungaria se pregătește să anexeze Transcarpatia / Sursă foto: Facebook Viktor Orban
Aproape jumătate dintre ucraineni se tem că Ungaria se pregătește să anexeze Transcarpatia / Sursă foto: Facebook Viktor Orban

O parte însemnată a ucrainenilor se teme de eventuale mișcări pe care Ungaria le-ar putea face în partea de vest a țării.

Ucrainenii au o viziune negativă asupra politicii actuale a Ungariei de sprijinire a minorității naționale maghiare din Transcarpatia – 41% dintre respondenți consideră aceste acțiuni sunt o pregătire pentru anexare și ocupare.

41% dintre ucraineni consideră  că politica Ungariei față de minoritățile naționale din Transcarpatia este o pregătire pentru anexare. Acest lucru este demonstrat de rezultatele unui sondaj realizat de «Fundația Ilko Kucheriv pentru Inițiative Democratice» împreună cu Institutul Internațional de Sociologie din Kiev, comandat de Institutul de Strategie Central Europeană în cadrul proiectului special Re: Open Zakarpattia, desfășurat în perioada 22 octombrie - 12 noiembrie.

O viziune negativă asupra situației predomină în vestul țării - 51%.

În același timp, respondenții mai tineri sunt mai puțin dispuși să vadă ostilitate în acțiunile Ungariei – ei le consideră drept  un sprijin real pentru regiune.

Se observă  că ostilitatea în aceste acțiuni este văzută cel mai mult de respondenții care susțin cetățenia dublă sau multiplă cu toate țările, cu excepția Rusiei (47%), precum și de cei care susțin introducerea unei astfel de proceduri doar cu țările din  Uniune Sovietică (46%).

Aceeași părere există și în rândul oponenților cetățeniei duble sau multiple ca atare - 48%.

În același timp, sociologii subliniază, că această atitudine față de politica maghiară promovată în  Transcarpatia diferă de opinia transcarpatienilor, precizează Bucpress.

Transcarpatienii au alte păreri

În special, potrivit unui sondaj regional efectuat în august-septembrie 2020, 31,5% dintre respondenți au considerat acțiunile Ungariei drept susținere a minorității maghiare  din Transcarpatia, iar alți 40% - un beneficiu pentru dezvoltarea regiunii cu condiția ca guvernul ungar să găsească puncte de tangență  cu guvernul ucrainean.

În plus, se raportează că din septembrie 2020 până în septembrie 2021 atitudinea maghiarilor față de transcarpatieni s-a îmbunătățit semnificativ: dacă în 2020 - 12% dintre respondenți ar dori să-i vadă pe maghiari ca membri ai familiei și alți 28% ca prieteni sau colegi, în 2021, ponderea celor care ar dori să-i vadă pe maghiari ca membri ai familiei a crescut la 29%, iar ca prieteni - la 28%.

Sociologii consideră că aceasta indică o creștere a unității cetățenilor Ucrainei, indiferent de naționalitate, drept  răspuns la dificultățile și amenințările care decurg din efectele crizei coronavirusului.

Un alt factor este o evaluare mai realistă a influenței Ungariei asupra maghiarilor din Transcarpatia și experiența pozitivă zilnică a interacțiunii dintre oameni de diferite medii etnice.

Studiul a fost efectuat pe un eșantion de peste 2000 de persoane

Studiul a durat în perioada 22 octombrie - 12 noiembrie 2021 prin interviu telefonic bazat pe un eșantion aleatoriu de numere de telefon mobil în toate regiunile Ucrainei, cu excepția teritoriilor ocupate temporar Crimeea și Donbass.

În total, au fost intervievați 2003 respondenți cu vârsta de peste 18 ani.

Eroarea statistică a eșantionului (cu o probabilitate de 0,95 și ținând cont de efectul de proiectare de 1,1) nu depășește: 2,4% pentru indicatorii aproape de 50%, 2,1% - pentru indicatorii aproape de 25%, 1,5% - pentru indicatori aproape de 10%.

Pentru comparație, au fost utilizate datele a două anchete reprezentative regionale efectuate în regiunea Transcarpatia  în august-septembrie 2020 și 2021.

În 2020, un total de 1.000 de respondenți au fost intervievați în regiunea Transcarpatia - 500 de respondenți în 6 orașe și 15 sate din regiune și 500 de respondenți din minoritățile naționale (inclusiv 300 de maghiari și 200 de reprezentanți ai comunităților de romi, români și slovaci) în așezări compacte. Eroarea maximă aleatorie a anchetei (excluzând eșantionul suplimentar de minorități naționale și fără a lua în considerare efectul de proiectare) nu depășește 4,4% cu o probabilitate de 0,95.

În 2021, un total de 502 respondenți au fost intervievați în regiunea Transcarpatia. Eroarea maximă aleatorie a anchetei (excluzând eșantionul suplimentar de minorități naționale și fără a lua în considerare efectul de proiectare) nu depășește 4,4% cu o probabilitate de 0,95, scrie publicația «Ukraynska Pravda».

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel