Aproape 40.000 de apeluri la numărul unic 119 – Telefonul Copilului. Peste 50% dintre situațiile de abuz, neglijare sau exploatare semnalate s-au petrecut în familie

Tot mai mulţi copii din România sunt agresaţi la şcoală sau în familie, arată statisticile / Pixabay
Tot mai mulţi copii din România sunt agresaţi la şcoală sau în familie, arată statisticile / Pixabay

Situaţie îngrijorătoare în evidenţele celor care preiau apelurile la Telefonul Copilului. Tot mai mulţi tutori şi minori sună la 119 pentru a raporta abuzuri care se petrec în spaţiul public, în mijloacele de transport, la şcoală sau chiar în familie.

Peste 39.600 de apeluri au fost la numărul unic 119 de la copii, persoane fizice sau angajați ai unor instituții, de-a lungul celor trei luni și jumătate de la lansarea acestuia, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Conform sursei citate, principalele probleme semnalate de copiii și adulții care au apelat numărul 119 în perioada 5 ianuarie – 16 aprilie vizează abuzul fizic și emoțional, abuzul sexual, neglijarea și cerșetorie. La acestea se adaugă o serie de sesizări sau solicitări de informații în legătură cu diferite drepturi ale copiilor: tutela, eliberarea actelor de identitate, dreptul la pensie alimentară, alocație etc.

Cele mai multe apeluri au fost înregistrate în București, Iași și Prahova

În primele două luni de funcționare, 9.204 de apeluri au fost de verificare a funcționalității numărului sau apeluri greșite, conform raportului. Peste 50% dintre situațiile de abuz, neglijare sau exploatare semnalate s-au petrecut în familie, 4,1% în sistemul de protecție a copilului, 2,5% în spitale și 17,7 în alte contexte precum: în spațiul public, la școală, în mijloacele de transport. 

171 de apeluri au sesizat situații de abuz, neglijare sau exploatare în care au fost implicați copii cu dizabilități, se arată în comunicat. În 11 dintre situații numărul 119 a fost apelat de copii cu dizabilități. „De asemenea, în perioada 9 martie -12 aprilie 2022, au fost înregistrate 61 de apeluri în limba ucraineană, care vizau diferite situații în legătură cu ”refugiații” minori. Cele mai mule dintre apeluri au făcut referire la situația unor copii neînsoțiți sau apelanții solicitau informații cu privire la servicii medicale sau școală pentru copiii ucraineni”, potrivit sursei citate.

Exploatare şi abuz sexual, printre "apelurile groazei"

Echipele mobile ale DGASPC au efectuat 717 de misiuni de urgență în teren, însemnând faptul că tot atâtea situații de risc la adresa copiilor au fost soluționate intervenție în regim de urgență. Principalele situații de risc în care au intervenit echipele mobile ale DGASPC au vizat riscuri la adresa vieții copilului, copii mici lăsați singuri acasă, situații de urgență semnalate de copii, rănirea copilului, exploatare, abuz sexual. În peste 70% dintre aceste situații, a fost solicitată intervenția poliției. 

Cine poate suna la 119

La numărul 119 pot suna copiii aflați în situații de abuz, exploatare sau neglijare, părinții, rudele sau cetățenii care au cunoștință de astfel de cazuri, 24/24 ore. Peste 100 de specialiști (psihologi, asistenți sociali) fac parte din echipele mobile de intervenție, iar apelurile telefonice beneficiază de localizare, identificare și înregistrare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel