"Apocalipsa după Lăzescu", scrisoare deschisă a CA din TVR

lazescu tvr
lazescu tvr

Consiliul de Administrație al TVR s-a reunit, vineri,  să discute situația financiară gravă în care se află instituția. Discuțiile au alunecat spre altă direcție, singura măsură clară a fost organizarea unui nou concurs pentru ocuparea șefiei știrilor. Opt membri ai CA au redactat "Apocalipsa după Lăzescu", scrisoare deschisă adresată lui Traian Băsescu, Victor Ponta și Parlamentului.

Potrivit reprezentanţilor TVR, Alexandru Lăzescu a deschis şedinţa de vineri a Consiliului de Administraţie (CA) al Televiziunii Române, propunând discutarea unor soluţii pentru situaţia creată de blocarea conturilor TVR, pe 22 mai, de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).  "99% din tot ce s-a discutat vineri în CA nu a avut însă nicio legătură cu ANAF şi cu rezolvarea situaţiei", au spus reprezentanţii TVR.

 Aceştia au precizat că, deşi a propus în CA în repetate rânduri reforma TVR, membrii CA nu şi-o asumă. "Reforma TVR nu a fost votată niciodată", au spus reprezentanţii Televiziunii Române.

 Potrivit acestora, în şedinţa de vineri a CA au fost vehiculate diverse propuneri. Unii membri ai Consiliului au venit cu propunerea închiderii TVR Info, în timp ce alţii au fost de părere că ar fi mai bine să se închidă TVR 3.

Totuși, singura decizie care a fost luată de CA al TVR a fost organizarea unui nou concurs pentru șefia știrilor. "La inceputul săptămânii viitoare se vor demara procedurile de organizare a unui nou concurs pentru postul de director al Direcției Emisiuni Informative și Sport. A fost decisă și comisia de concurs", a spus Alexandru Lăzescu.

Consiliul de Administrație a mai decis suspendarea plăților către persoane care lucrează pentru alte instituții de presă și care, la TVR, colaborează pentru emisiuni publicistice, ca invitați sau moderatori, de exemplu. Masura suspendarii platilor pentru colaboratori TVR care lucreaza si pentru alte institutii de presa i-ar viza indeosebi pe jurnalisti precum Mircea Marian, care semneaza si in Evenimentul Zilei si a carui emisiune "Foc incrucisat" - realizata impreuna cu Ioana Lupea la TVR Info - a fost suspendata, de altfel, acum doua saptamani, pe perioada campaniei electorale.

 Reprezentanţii TVR au mai spus că toate deciziile în Televiziunea Română să iau cu aprobarea Consiliului de Administraţie al instituţiei.

 De asemenea, potrivit reprezentanţilor TVR, în şedinţa de vineri, membrii CA nu i-au cerut demisia lui Alexandru Lăzescu.

"Apocalipsa după Lăzescu"

 Cu toate acestea, vineri după-amiază, opt membri ai CA al TVR au solicitat, într-o scrisoare deschisă adresată lui Traian Băsescu şi lui Victor Ponta, ca autorităţile să facă lumină "în ilegalităţile" comise de Alexandru Lăzescu, spunând că acesta ar trebui să demisioneze.

 Scrisoarea deschisă, intitulată "Apocalipsa după Lăzescu", este semnată de Anne Jugănaru, Cristian Niţulescu, Claudiu Brânzan (membri în CNA din partea PSD), Lucia Hossu Longin (din partea PNL), Sorin Burtea şi Traian Bărbulescu (din partea angajaţilor TVR), Raico Cornea (din partea minorităţilor) şi Karen Sebesi (UDMR).

 Scrisoarea este adresată de semnatari preşedintelui Traian Băsescu, premierului Victor Ponta, comisiilor de Cultură din Senat şi din Camera Deputaţilor, "din dorinţa de a găsi sprijin întru salvarea televiziunii publice, în ceasul al 12-lea, de la un colaps nemeritat".

 Potrivit scrisorii, CA al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) a fost înştiinţat marţi, 22 mai, că instituţiei i-au fost blocate toate conturile de ANAF, pentru neplata taxelor şi impozitelor.

"Mai mult, membrii CA au aflat cu această ocazie că preşedintele-director general Alexandru Lăzescu nu a autorizat plata CAS în ultimii doi ani, de când a preluat conducerea SRTv. Fapta, de o gravitate fără precedent, din registrul penal, vine să se adauge multor altor derapaje şi acte de corupţie săvârşite de acelaşi PDG (preşedinte director general n.r.), semnalate de-a lungul timpului de către diverşi membri ai CA comisiilor de Cultură din Parlamentul României, cât şi de către mass media", se spune în scrisoare, adăugându-se că situaţia SRTv, după doi ani de la preluarea de către Alexandru Lăzescu a funcţiei de preşedinte-director general, "se poate rezuma simplu şi trist: falimentară, obedientă politic, neprofesionistă, într-un cuvânt, dezastruoasă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel