APEL URGENT din partea PNL pentru Ministrul Sănătății: Solicit răspuns!

Radu Zlati (PNL) i-a adresat o cerere ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, în care îi spune să-și prezinte punctul de vedere cu privire la reînființarea Institutului de Gastroenterologie şi Hepatologie (IGH) din Iaşi.

În 2011, cel mai bun spital, Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie (IGH), dar și Institutul Inimii din Târgu Mureș au fost desființate prin comasare. Dacă Institutul Inimii din Tg. Mureş a fost deja reînfiinţat (iunie 2013), IGH a rămas fără personalitate juridică până în prezent.

VEZI ȘI: Sfârșitul TRAGIC al celui mai mare spital din România. Dezvăluiri despre un final trist

Iată interpelarea adresată ministrului Sănătății:

Domnule Ministru,

Aşa cum probabil cunoaşteţi, în februarie 2011, printre alte spitale închise sau comasate, au fost desfiinţate prin „comasare" şi două unităţi sanitare de elită: Institutul Inimii din Târgu Mureş şi Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie (IGH) din Iaşi (HG 85/2011). În ceea ce priveşte IGH, „comasarea" cu Spitalul de Urgenţe „Sf. Spiridon" avea ca principal scop (aşa cum reiese din Nota de fundamentare care abundă în inexactităţi şi aspecte nereale) creşterea nivelului de competenţă al acestuia până la Categoria IA.

Acest deziderat a fost de la început nerealist deoarece – cu sau fără IGH – spitalului „Sf. Spiridon" îi lipsesc alte 15 specialităţi şi 8 linii de gardă, nivelul său de competenţă corespunzând la momentul de faţă categoriei IV (conform OMS 323/2011) şi de aceea având nevoie, prin bunăvoinţa Ministerului pe care cu onoare îl conduceţi, anual (ceea ce este ilegal, conform Art. 5 al Metodologiei aceluiaţi Ordin), de o derogare pentru Categoria I.

În schimb, odată cu comasarea IGH, au apărut numeroase elemente negative pentru activitatea de îngrijire sanitară, cum ar fi deteriorarea indicatorilor de performanţă (ICM, durata medie de spitalizare, numărul de internări continue şi de zi, indicele de utilizare a paturilor, cuantumul cheltuielilor salariale din bugetul aprobat).

Vă solicit, domnule Ministru, să precizaţi poziţia Ministerului şi a Domniei Voastre personal în legătură cu reînfiinţarea IGH printr-o Hotărâre de Guvern, cu redarea personalităţii juridice acestuia. Vă solicit acest lucru deoarece printre promisiunile USL din campania pentru alegerile parlamentare din 2012 s-a numărat şi reînfiinţarea celor două unităţi spitaliceşti mai sus menţionate. Or, dacă Institutul Inimii din Tg. Mureş a fost deja reînfiinţat (iunie 2013), IGH a rămas fără personalitate juridică până în prezent.

Vă rog de asemenea să precizaţi, în cazul în care consideraţi că această reînfiinţare este inoportună sau greu/imposibil de realizat, care sunt factorii care stau la baza acestui calcul de oportunitate.

Solicit răspuns în scris.

SURSA: Blog personal Radu Zlati

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel