EXCLUSIV  Aparatul video din anii ’90. Daniel Cristea-Enache: Dacă le vorbești copiilor de azi despre casetele video, ei nici nu înțeleg despre ce este vorba

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit despre aparatele video din anii ’90.

Daniel Cristea-Enache, critic literar, a rememorat amintiri din anii ’90, atunci când avea aparat video și urmărea în nenumărate rânduri filmele pentru adolescenți ale acelei perioade:

„Imediat după 90, nu știu dacă ți s-a întâmplat și ție să mergi la video, să te duci la cineva care avea aparat video“, a precizat Flaviu Predescu.

„Veneau ei la mine, pentru că noi aveam video și la noi era un fel de cinematograf perpetuu. Unele casetele le-am văzut de nenumărate ori, la știu pe dinafară, Rambo 1, Rambo 2, Cobra, tot felul de filme pentru adolescenți. La tânăra de generație de azi, la copiii de azi, dacă le vorbești despre casetele video, ei nici nu înțeleg despre ce este vorba, pentru că s-a schimbat totul.

Nu e numai o schimbare de la comunism la capitalism, ci sunt și niște schimbări în interiorul acestui regim capitalist de după ’90, niște schimbări la fel de importante, la fel de mari și de profunde care, de pildă, l-ar putea face pe un tânăr de astăzi să fie nostalgic nu după cinematografe la care mergeam eu pe Bulevardul Elisabeta, ci să fie nostalgic după casetele video sau după casetele audio, cărora le învârteai banda cu un creion pe care îl introduceai. De asemenea, ar putea fi nostalgici după CD-uri, care și ele au dispărut sau sunt în curs de dispariție. Fiecare generație are propriile ei nostalgii“, a spus, la DC News, la emisiunea „De Ce Citim“, criticul literar Daniel Cristea-Enache.

Literatura anilor '50. Daniel Cristea-Enache: Marele poet era Alexandru Toma. Blaga, Arghezi şi ceilalţi erau interzişi

Criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit despre literatura anilor '50 și despre cum a influențat regimul comunist parcursul scriitorilor de la vremea aceea:

„Nu avem o istorie de autor în anii '50, dar, din fericire, avem cărți în care se argumentează cu elemente de ideologie primitivă, fiindcă o anumită ideologie poate fi introdusă într-un mod discret, subtil și ajutător într-o operă istoriografică, dar acolo sunt directivele partidului transpuse în literatură. De pildă, în anii '50, marele poet este considerat Alexandru Toma. În timp ce marii poeți interbelici sunt interziși, Blaga, Arghezi și ceilalți, A. Toma este marele poet al anilor '50, admis în Academie, un autor pe care nu-l mai citește nimeni astăzi, care nu ne spune nimic și dacă punem pe o coloană numele lui A. Toma și pe cealaltă coloană numele lui Blaga, ne dăm seama ce înseamnă o viziune de regim comunist asupra literaturii române (...)“, a spus, la emisiunea De Ce Citim, criticul literar Daniel Cristea-Enache (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel