EXCLUSIV  Anunț umanitar, manipulare pe Facebook. Detaliul despre care nu s-a vorbit

Românii au primit joi, pe Facebook, o lecție uriașă de manipulare. "O fetiţă de 11 ani dă o bătălie pe viaţă şi pe moarte. Diagnosticată cu aplazie medulară, Alexandra are nevoie de cantităţi mari de sânge AB pozitiv pentru a face faţă tratamentului început. Fiecare picătură de sânge e nepreţuită pentru acest copil. Să-i sărim în ajutor!" - a fost mesajul larg distribuit de foarte mulți internauți.

După cum bine ați aflat, anunțul era copiat dintr-un ziar, scris în 2009, lucru care ar fi ieșit la iveală printr-o simplă căutare pe Google. De fapt, ce s-a întâmplat astăzi demonstrează ceea ce spunea un studiu: că mulți oameni dau share la diferite știri sau anunțuri citind doar titlul și apoi își văd de treabă.

Românii au distribuit masiv anunțul umanitar vechi de aproape un deceniu fie dintr-un sentiment de vinovăție, chiar vrând să facă un bine, să ajute, fie pentru a arăta și altora că se implică, să arate cât sunt ei de mărinimoși... așa, doar pe Facebook, fără însă chiar a face ceva dincolo de tastatură, fără a merge să doneze. Până la urmă, nu te costă nimic să dai un share și astfel îți va crește stima de sine, că doar ți-ai impresionat prietenii de pe Facebook cu bunătatea ta. 

Nu știm de unde a pornit anunțul pe Facebook, cine este prima persoană care l-a postat. Tevatura a pornit joi, undeva pe la ora 10:00. Ce s-a vrut cu acest anunț? Poate testarea reacției emoționale și viteza de propagare a unui mesaj pe Facebook.

VEZI ȘI: Ce s-a întâmplat la Centrul de Transfuzii după anunțul de pe Facebook. BOMBĂ

Dar mai este un detaliu. Dincolo de toate acestea, anunțul umanitar nu a făcut niciun rău. Să nu uităm de criza de sânge din spitale. Și dacă mâine măcar câțiva români din cei care au dat share vor merge să doneze, nu văd care este problema. Chestiunea lipsei de sânge există în spitalele din România, indiferent de anunțurile care au alte scopuri în afară de a ajuta. Doar că mai este și reversul medaliei... poate când oamenii vor vedea, pe viitor, astfel de apeluri umanitare, vor spune: 'încă o minciună, ca data trecută' și vor merge mai departe, în timp ce pacienții așteaptă sânge pe paturile de spital.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel