Anunțul SIE în cazul documentelor despre jurnaliștii români răpiți în Irak

Documentele Serviciului de Informații Externe din acțiunea de recuperare a ziariștilor români în Irak au fost clasificate "secret de stat, nivelul strict secret", anunță SIE.

"Documentele SIE din actiunea de recuperare a ziaristilor romani in Irak au fost clasificate secret de stat, nivelul strict secret, in stricta conformitate cu prevederile legale, in speta Legea nr. 1/1998, art. 9, alin. (2), Legea nr. 182/2002, art.17, lit. f) si g) si H.G. nr. 1209/2002 (actualmente H.G. nr. 223/2013). Criteriile avute in vedere la clasificare subzista si in prezent, astfel ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de H.G. nr. 585/2002 art. 20, alin. (1) pentru declasificarea informatiilor", se spune in precizarile Serviciului de Informatii Externe (SIE).

Legea 1/1998 privind organizarea si functionarea SIE, articolul 9, alineatul (2) prevede: "Activitatea Serviciului de Informatii Externe are caracter de secret de stat".

Legea 182/2002, privind protectia informatiilor clasificate prevede la art.17, lit. f) si g): "In categoria informatiilor secrete de stat sunt cuprinse informatiile care reprezinta sau care se refera la: f) activitatea de informatii desfasurata de autoritatile publice stabilite prin lege pentru apararea tarii si siguranta nationala;g) mijloacele, metodele, tehnica si echipamentul de lucru, precum si sursele de informatii specifice, folosite de autoritatile publice care desfasoara activitate de informatii".

H.G.223/2013 se refera la aprobarea Listei cuprinzand categoriile de informatii secrete de stat din domeniul de activitate al Serviciului de Informatii Externe.

HG 585/2002 privind Standardele nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania prevede la articolul 20, alineatul (1): "Informatiile se declasifica daca: a) termenul de clasificare a expirat; b) dezvaluirea informatiilor nu mai poate prejudicia siguranta nationala, apararea tarii, ordinea publica, ori interesele persoanelor de drept public sau privat detinatoare;c) a fost atribuit de o persoana neimputernicita prin lege", notează Hotnews.

Ce spunea Traian Băsescu despre desecretizarea documentelor

Traian Basescu spunea că vrea ca dosarul răpirii ziariștilor români în Irak să fie desecretizat. Întrebat dacă crede că dosarul va fi desecretizat de Klaus Iohannis, fostul președinte declara: "Iohannis nu poate să o facă, poate să o facă SRI si SIE".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel