Anul 1968, cel mai liberalizant an în perioada comunistă

Cunoscutul scriitor Dan Ciachir, a vorbit pentru Dc News, despre anul 1968 ca cel mai liberalizant an din perioada comunistă. Acesta ne-a dezvăluit că nu a trăit un moment istoric atât de frumos până în 1989.

"În perioada de 42 de ani, cât a durat regim comunist, anul 1968 a fost cel mai liberalizant, iar săptămâna care a urmat invaziei trupelor Tratatului de la Varșovia a fost unică.  Nu am trăit alt moment istoric frumos până la prăbușirea regimului în 1989. 

Gheorghiu Dej a început o liberalizare, o derusificare și o deschidere spre Occident pe care Ceaușescu a continuat-o. Începe în 1962, dar se simte foarte tare din 1964, până în 1971 când o atenuează Ceaușescu, care la rândul său o potența.

Pe 20 august 1968, trupele Tratatului de la Varșovia au intrat în Cehoslovacia, mai puțin România. Invazia asta a avut loc în noaptea de luni spre marți.  

Ceaușescu fusese cu câteva zile înainte la Praga. Ziarele au început să scrie, vreo trei-patru zile, ca și cum ar fi fost o presă liberă. Era un moment incredibil, se relata despre aruncarea unor tancuri sovietice în aer, despre niște fruntași politici cehoslovaci care evadaseră de under îi arestaseră rușii.

În fața ambasadei sovietice era o demonstrație de protest, însă nimeni nu a intervenit.În alte condiții ar fi sărit Direcția Securității, însă nimeni nu s-a amestecat. A fost un moment de euforie.  Atunci s-au înscris în Partidul Comunist niște intelectuali. 

A fost o atmosferă animată, jumătate de teamă că România va fi invadată ca și Cehoslovacia. Dar alterna entuziasmul, toate umilințele suferite de poporul român începând din 1944, când am avut ocupație sovietică până în 1950, erau acum spălate. Această euferie era la nivelul întregii națiuni. Are loc un fel de militalizare, rezerviștii erau chemați sub arme. Îmi aduc aminte după 48 de ani momentul 21-28 august ca de un răstimp fără egal", a povestit scriitorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel