ANRE, facturi la curent: Producătorii de energie, obligați

ANRE a făcut un anunț important cu privire la obligația producătorilor de energie cu privire la prețul pentru populație. 

Toţi producătorii de energie vor trebui să livreze în acest an electricitate populaţiei la un preţ reglementat care să le asigure un profit de 5% din suma costurilor justificate, potrivit Ordinului 10/2019 al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), publicat în Monitorul Oficial.

ANRE menţine în ordin prevederea potrivit căreia Hidroelectrica şi Nuclearelectrica vor trebui să livreze în regim reglementat până la 65% din producţie, însă precizează că acest lucru nu se va întâmpla în acest an.

Citește și: Zamfir, atenționare pentru Isărescu: Își alege

Aplicarea prevederilor Metodologiei nu va conduce la creşteri

Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat vineri ordinul privind metodologia de stabilire a preţului energiei electrice vândute de producători pe bază de contracte reglementate şi a cantităţilor de energie electrică din contractele reglementate încheiate de producători cu furnizorii de ultimă instanţă, conform OUG 114/2018.

"Metodologia face parte din pachetul de reglementări aplicabile în perioada 1 martie 2019 - 28 februarie 2022, care au ca obiectiv asigurarea furnizării de energie electrică pentru clienţii casnici ai furnizorilor de ultimă instanţă, în condiţii reglementate. (...) Aplicarea prevederilor Metodologiei nu va conduce la creşteri de preţuri la energia electrică furnizate clienţilor finali casnici care optează pentru furnizarea în regim reglementat în perioada 01.03.2019 - 28.07.2022", potrivit unui comunicat al ANRE.

Autoritatea a propus iniţial ca Hidroelectrica şi Nuclearelectrica să livreze către piaţa reglementată până la 65% din producţie, la un preţ cu 5% în plus faţă de costurile de producţie, inclusiv în acest an.

"Acolo scrie că este un efort pe care toţi producătorii trebuie să îl facă"

Joi, directorul general al Hidroelectrica, Bogdan Badea, a afirmat că metodologia propusă de ANRE nu respectă prevederile OUG 114/2018, în condiţiile în care creează discriminare între producători.

"Aşteptăm să vedem cum va fi transpusă ordonanţa. Practic, transpunerea ţine de ANRE. Există o metodologie în dezbatere publică. În opinia mea, este mult de lucru astfel încât să se transpună întru totul principiile din OUG 114, întrucât acolo scrie că este un efort pe care toţi producătorii trebuie să îl facă, nu doar unii. Sunt elemente care trebuie clarificate", a susţinut Badea.

El a spus că Hidroelectrica ar putea renunţa la planul de investiţii de un miliard de euro pentru următorii cinci ani, din această cauză.

Citește și: Gripa a făcut noi victime

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel