COD GALBEN  ANM, prognoza meteo. Cod Galben de ceață în București și 28 de județe

Alexandru Ichim / 27 oct 2019 / 07:59 Salveaza PDF Comentarii

Traficul rutier se desfățoară cu dificultate în mai multe județe din țară din cauza ceții. Meteorologii au emis o avertizare de tip Cod Galben de ceață.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică dimineață, mai multe avertizări nowcasting Cod galben de ceață pentru București și 28 de județe, scrie Mediafax.

Meteorologii avertizează că, duminică, până la ora 9.00, în București se se va semnala ceață care reduce vizibilitatea sub 200 metri.

Tot până de ora 9.00 sunt vizate de avertizări județele: Gorj, Olt, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Brăila, Ialomița, Argeș, Buzău, Prahova, Călărași, Giurgiu, Ilfov, Teleorman și Dâmbovița, unde se va semnala local ceață ce va reduce vizibilitatea sub 200 m și izolat sub 50 m.

Alte avetizări Cod galben de ceață sunt valabile până la ora 10.00 în județele Bacău, Botoșani, Suceava, Galați, Neamț, Vrancea, Iași, Vaslui, iar până la ora 10.30 în mai multe localități din județele Cluj, Sălaj și Bistrița-Năsăud.

De asemenea, meteorologii avertizează că până la ora 11.00, se va semnala local ceaţă care determină scăderea vizibilităţii sub 200 m, izolat sub 50 m. în județele Covasna și Harghita.

Traficul se desfășoară cu dificultate în județele afectate de ceață

 

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la această oră (06.30), traficul rutier se desfăşoară cu dificultate, în condiţii de ceaţă densă (vizibilitate scăzută, pe locuri, sub 50 de metri) pe mai multe drumuri din judeţele Brăila, Buzău, Botoşani, Constanţa, Covasna, Călărași, Gorj, Giurgiu, Ialomița, Olt, Mehedinți, Teleorman, Tulcea, Sibiu, Vâlcea și Prahova.Fenomenul este întâlnit și pe autostrăzile A1, A2 și A3.

Ceaţa impune din partea celor aflaţi la volan, dar şi a celorlalte categorii de participanţi la traficul rutier, o conduită preventivă pe toată durata deplasării pe drumurile publice. Este necesar să se ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum, iar fiecare manevră în trafic să se facă numai după o temeinică asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie să fie reglate corespunzător.

Recomandări pentru șoferi

 

”Recomandăm ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege. În condiţii de ceaţă densă, trebuie folosite şi luminile de ceaţă.

Nu trebuie uitat că cea mai periculoasă manevră pe timp de ceaţă este depăşirea. Aceasta cu atât mai mult, cu cât cei ce depăşesc pot fi surprinşi de apariţia bruscă de pe sensul opus a unor autovehicule care circulă fără lumini sau având în funcţiune doar luminile de poziţie.

De asemenea, în cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mult mai mare. Reamintim obligaţia conducătorilor de autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone să poarte echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci când execută intervenţii la vehiculul care se află pe partea carosabilă a drumului public. Recomandăm şi celorlalţi conducători auto să poarte acest echipament, mai ales pe timp de ceaţă.

Pietonii, bicicliştii şi căruţaşii trebuie să fie conştienţi de faptul că pe timp de ceaţă sunt mai greu vizibili în trafic”, se arată într-un comunicat de presă. 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23