ANI. Peste 15.000 de achiziţii publice verificate

Mihai Ciobanu / 05 iul 2018 / 09:34 Salveaza PDF Comentarii
ANI
Descriere foto: ANI

Rezultate în primul an de funcționare a PREVENT.

În primul an de funcționare a sistemului informatic PREVENT, Agenția Națională de Integritate a analizat, în vederea prevenirii conflictului de interese, un număr de 15.954 de proceduri de achiziție publică cu o valoare totală de 65,3 miliarde lei (aprox. 13,9 miliarde euro).

Procedura cu cea mai mare valoare analizată de PREVENT în primul an de funcționare a fost de 2,87 miliarde lei (aprox. 615 milioane euro) iar procedura cu cea mai scăzută valoare a fost de 346 lei (aprox. 74 euro).

Totodată, sistemul a prevenit 55 de cazuri de conflicte de interese în achiziții publice, în valoare totală de 236 milioane lei (aprox 50,6 milioane euro). În aceste cazuri, ANI a emis avertismente de integritate în vederea eliminării cauzelor care au dus la apariția posibilelor conflicte de interese.

Ce s-a descoperit în urma analizei

Astfel, în 50 dintre cele 55 cazuri notificate de sistem, conducătorii autorităților contractante au înlăturat cauzele care generau conflictele de interese, în timp ce în două cazuri ANI a declanșat din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese întrucât aceste cauze nu au fost eliminate.

Potrivit art. 9 din Legea nr. 184/2016: 'Neluarea de măsuri ca urmare a primirii unui avertisment de integritate sau necompletarea formularului de integritate potrivit art. 6 alin. (4) declanșează din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, după finalizarea procedurii de atribuire, exclusiv cu privire la persoanele față de care sunt incidente prevederile Legii nr. 176/2010, cu modificările ulterioare.'

În alte 3 cazuri pentru care s-au emis avertismente de integritate, Agenția Națională de Integritate va proceda la aplicarea art. 9 din Legea nr. 184/2016, în situațiile în care nu vor fi înlăturate cauzele conflictelor de interese.

5,8% se referă la contracte finanțate din fonduri europene

În alte 36 de situații, ANI a notificat Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) pentru posibile nereguli în procedurile de achiziție publică, rezultate în urma activității de analiză a PREVENT.

Dintre cele 15.954 de proceduri analizate, 5,8% se referă la contracte finanțate din fonduri europene. Totodată, o treime dintre aceste proceduri conțin un număr total de 79.126 contracte subsecvente (loturi).

În analiza PREVENT au fost luate în considerare date și informații cu privire la 2.161 de autorități contractante, 12.684 de operatori economici și 223.444 de persoane, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai ofertanților.


Te-ar putea interesa

Concurs ReferendumIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27