Agenţia Naţională de Integritate a anunţat, miercuri, că a constatat existenţa stării de incompatibilitate sau existenţa conflictului de interese de natură administrativă în cazul a 11 actuali sau foşti aleşi locali.
Într-un comunicat al ANI transmis Agerpres se precizează că este vorba despre doi primari, cinci viceprimari, dintre care trei încă în funcţie, precum şi patru consilieri locali.
Potrivit inspectorilor de integritate, Cătălin Corbea, primarul comunei Prundu din judeţul Giurgiu, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 17 iunie 2008 - 22 ianuarie 2009, întrucât a deţinut simultan funcţiile de primar şi administrator al unei societăţi comerciale.
Remus Sângeorzan, primarul comunei Sâncraiu de Mureş din judeţul Mureş, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 17 septembrie 2012 - 26 iunie 2014, întrucât a deţinut simultan funcţiile de primar şi administrator, membru în consiliului de administraţie al şcolii gimnaziale din localitate. În incompatibilitate se află, începând din 11 octombrie 2013, şi viceprimarul comunei ieşene Şipote, întrucât deţine simultan funcţia administrativă şi calitatea de comerciant persoană fizică.
El s-a aflat în stare de incompatibilitate şi în perioada 22 iunie 2012 - 26 iunie 2014, întrucât a deţinut simultan funcţiile de viceprimar şi tehnician agronom, angajat cu contract individual de muncă în cadrul unei societăţi comerciale.
Mitică Moroianu, viceprimarul comunei călărăşene Dichiseni, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioadele 30 mai - 7 iulie 2014 şi 4 august 2014 - 26 ianuarie 2015, întrucât a deţinut simultan cu funcţia de viceprimar şi calitatea de comerciant persoană fizică.
Neculai Băicănescu, fost viceprimar al comunei nemţene Agapia, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 4 iulie 2012 - 12 august 2013 întrucât a deţinut simultan funcţia administrativă şi calitatea de persoană fizică autorizată, în cazul său inspectorii de integritate constatând şi existenţa conflictului de interese administrativ.
'În perioada exercitării mandatului de viceprimar a luat parte la şedinţele Consiliului Local al comunei Agapia din datele de 25 octombrie 2012 şi 1 martie 2013, votând pentru adoptarea a două hotărâri ale CL care priveau închirierea păşunii comunale. Ulterior adoptării acestor hotărâri, Asociaţia crescătorilor de animale Răchitiş-Agapia (asociaţie în cadrul căreia soţia acestuia deţine calitatea de asociat fondator), în calitate de concesionar, a încheiat cu Primăria Comunei Agapia, în calitate de concedent, două contracte de concesiune şi două acte adiţionale. Astfel, persoana evaluată a avut un interes direct şi vădit în adoptarea şi respectiv, semnarea celor două hotărâri ale Consiliului Local ale comunei Agapia', se precizează în comunicatul ANI.
Marin Grancea, fost viceprimar al comunei Baba Ana din judeţul Prahova, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 27 iunie 2012 - 19 martie 2013, întrucât a deţinut simultan funcţia administrativă şi cea administrator la două societăţi comerciale.
Gelu Gavril Ţepeluş, fost viceprimar al comunei harghitene Sărmaş, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 iunie 2012 - 12 mai 2015, întrucât a deţinut simultan funcţiile de viceprimar şi calitatea de comerciant persoană fizică.
În cazul lui Octavean Şuteu, consilier local în municipiul Sighişoara, judeţul Mureş, inspectorii de integritate au constatat că s-a aflat în conflict de interese administrativ.
'În perioada exercitării mandatului de consilier local a participat la deliberarea şi adoptarea Hotărârii Consiliului Local al municipiului Sighişoara din data de 29 mai 2013 privind susţinerea activităţii Clubului Sportiv Arena Juvenilă Sighişoara, prin care s-a aprobat alocarea sumei de 46.000 lei din bugetul local (club în cadrul căruia a deţinut în perioada mai 2013 - decembrie 2014 funcţia remunerată de antrenor)', se arată în comunicat.
Celestin Tancău, consilier local în comuna băcăuană Nicolae Bălcescu, a fost găsit în incompatibilitate, deoarece în perioada exercitării mandatului societatea comercială la care a deţinut calitatea de asociat în perioada 2 septembrie 2004 - 12 septembrie 2013 a încheiat două contracte comerciale de servicii cu Primăria Nicolae Bălcescu.
În cazul lui Laurenţiu Daniel Tomescu, consilier local în municipiul Fălticeni, judeţul Suceava, inspectorii de integritate au constatat că s-a aflat în conflict de interese administrativ. El a participat la deliberarea şi adoptarea a 27 hotărâri ale Consiliului Local Fălticeni cu privire la aprobarea bugetului unităţii administrativ-teritoriale, inclusiv a bugetului Colegiului Naţional 'Nicu Gane', în cadrul căruia deţine funcţia de director adjunct.
Titi Enache, consilier local în oraşul Ovidiu, judeţul Constanţa, a fost găsit în incompatibilitate, deoarece în perioada exercitării mandatului societatea comercială în cadrul căreia deţine calitatea de asociat şi funcţia de administrator, iar soţia să deţine calitatea de asociat, a încheiat în intervalul 11 iulie 2012 - 30 ianuarie 2015 contracte comerciale de furnizare produse cu Primăria Ovidiu şi o societate comercială înfiinţată de Consiliul Local Ovidiu.
Persoanele în cauză au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi despre drepturile de care beneficiază, respectiv de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.
Potrivit ANI, dintre cei 11 doar Cătălin Corbea şi Laurenţiu Daniel Tomescu nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu