Angela Merkel şi Donald Trump, 'îngrijoraţi' de armele 'invincibile' ale Rusiei

Mircea F. Cristian / 02 Martie 2018 / 14:20 Salveaza PDF Comentarii

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele american Donald Trump s-au declarat 'îngrijoraţi' în cursul unei convorbiri telefonice pe care au avut-o după discursul lui Vladimir Putin în care acesta lăuda noile arme 'invincibile' ruse, relatează AFP.

'Cancelarul (german) şi preşedintele (american) sunt îngrijoraţi de ultimele declaraţii ale preşedintelui rus (Vladimir) Putin asupra dezvoltării armamentului său şi a consecinţelor lor asupra eforturilor de control internaţional al sistemelor de armamente', a indicat vineri cancelaria germană într-un comunicat.

Într-un discurs despre starea naţiunii în parlamentul rus, Vladimir Putin a surprins joi enumerând timp de aproape o oră ultimele tipuri de arme de înaltă tehnologie ale Rusiei, recurgând la imagini de sinteză, infografice şi înregistrări video.

El a prezentat astfel noi tipuri de rachete de croazieră cu 'rază nelimitată' de acţiune şi hipersonice, minisubmarine cu propulsie nucleară şi o armă laser 'despre care este prea devreme pentru a se prezenta detalii'. Washingtonul a reacţionat, acuzând Moscova de 'încălcarea directă' a tratatelor internaţionale semnate de Rusia, între care Tratatul privind forţele nucleare cu rază medie de acţiune (INF), semnat de Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov în 1987.

[citeste si]

SUA acuză de asemenea Rusia de modernizarea unui arsenal de 2.000 de arme nucleare tactice, ocolind obligaţiile ce-i revin prin noul Tratat de Reducere a Armelor Strategice (START), care cuprinde doar armele strategice şi serveşte drept bază pentru doctrina de descurajare.

Acest tratat, intrat în vigoare în 2011, prevede o reducere cu 30% a numărului de ogive nucleare deţinute de cele două superputeri atomice - ele singure concentrând peste 90% din armele de acest tip - şi verificări reciproce mai transparente.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.28