Angela Merkel, la Washington. Discuții cheie cu Trump

Donald Trump
Donald Trump

Angela Merkel efectuează, vineri, o vizită la Washington, considerată o ultimă tentativă europeană de a-l convinge pe preşedintele american Donald Trump să renunţe la impunerea de taxe vamale pentru importurile de oţel şi aluminiu din Uniunea Europeană şi să nu abandoneze acordul strategic privind programul nuclear iranian, relatează joi AFP. 

Deplasarea sa la Washington, care va dura doar o zi, are loc după vizita de stat de trei zile în capitala SUA a preşedintelui francez Emmanuel Macron.

'Trebuie să plecăm de la principiul că de la 1 mai vor fi percepute taxe vamale', a indicat joi un responsabil guvernamental german sub acoperirea anonimatului. Trump a decis în martie impunerea unor taxe de 25% la importurile de oţel şi de 10% la cele de aluminiu, acuzându-i pe partenerii comerciali ai SUA de practici neloiale. UE beneficiază de o scutire până la 1 mai, în schimbul unei mai mari deschideri a pieţelor europene. La rândul lor, europenii au anunţat deja că vor fi luate măsuri de retorsiune comercială în privinţa unor produse americane emblematice. Trump a evocat în schimb alte taxe punitive, vizând în special sectorul strategic al automobilelor din Germania, ţară al cărei excedent comercial pare să-l exaspereze pe preşedintele american.

[citeste si]

'Poziţia cancelarei este că preferăm să negociem, dar pentru aceasta va fi nevoie de o scutire durabilă de taxe vamale', a menţionat înaltul responsabil german, subliniind că Berlinul doreşte 'aprofundarea importantelor şi bunelor relaţii economice cu americanii'.

Alt obiectiv

Celălalt obiectiv al vizitei Angelei Merkel este - la fel ca al preşedintelui francez - de a-l convinge pe Trump ca acordul din 2015 privind dosarul nuclear iranian să fie menţinut, în caz contrar Teheranul putând relua demersurile vizând obţinerea armei atomice, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel