Angela Merkel: Guvernele trebuie să se asigure că BCE nu este suprasolicitată

Guvernele din zona euro trebuie să-şi reformeze economiile şi să adopte politici fiscale adecvate pentru a se asigura că Banca Centrală Europeană (BCE) nu este suprasolicitată, a afirmat joi cancelarul german Angela Merkel, transmite Reuters.

Merkel a explicat că relansarea programului de relaxare cantitativă de către BCE a fost percepută diferit în ţările din zona euro iar economiile europene trebuie să fie modelate pentru a arăta "mai mult competitivitate omogenă".

"Acest angajament politic nu trebuie, desigur, să suprasolicite politica monetară", a declarat oficialul german la un la un eveniment găzduit de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) şi desfăşurat la Frankfurt, sediul BCE.

Merkel a rezistat solicitărilor de a adopta noi măsuri de stimulare pentru a sprijini creşterea celei mai mari economii europene, care ar putea intra în recesiune în trimestrul trei din 2019.

Pe fondul încetinirii economiei zonei euro, BCE a redus dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, de la minus 0,40% la minus 0,50%. De asemenea, Banca Centrală Europeană a relansat programul de relaxare cantitativă (QE), achiziţionând lunar obligaţiuni în valoare de 20 de miliarde de euro (22 de miliarde de dolari), începând cu 1 noiembrie. Acest program se va derula atât timp cât va fi necesar, pentru a întări impactul politicilor BCE, şi se va încheia cu puţin timp înainte ca BCE să înceapă majorarea ratelor dobânzilor

O treime din membrii consiliului guvernatorilor BCE s-a opus achiziţionării de obligaţiuni, inclusiv reprezentantul Germaniei, Sabine Lautenschlaeger, care şi-a anunţat miercuri demisia din funcţie, cu doi ani înainte de expirarea mandatului.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că decizia anunţată de Sabine Lautenschlaeger este un semnal clar al nemulţumirilor care există faţă de direcţia pe care o urmează BCE sub conducerea italianului Mario Draghi.

"Sabine Lautenschlaeger se gândea de ceva timp să plece însă ultimele decizii adoptate de BCE la 12 septembrie au fost factorul declanşator", a declarat o sursă din apropierea unei bănci centrale din zona euro. La şedinţa de politică monetară care a avut loc în 12 septembrie, Lautenschlaeger s-a numărat printre cei şapte membri ai consiliului guvernatorilor BCE, instanţă care numără 25 de persoane în total, care s-au opus unui nou pachet de măsuri de sprijinire a economiei, a adăugat sursa. În acea zi, BCE a decis să relanseze achiziţiile de active, cu o valoare de 20 miliarde euro pe lună, o decizie care a provocat discuţii la vârful BCE. Preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann, a apreciat atunci că italianul Mario Draghi "a depăşit limitele".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel