Merkel își anunță finalul politic: Sper că apoi va urma o nouă viață

Angela Merkel
Angela Merkel

În cadrul unor declarații de presă Angela Merkel a precizat că e capabilă să-şi ducă mandatul de cancelar la bun sfârşit şi îşi sprijină protejata. 

Cancelarul german Angela Merkel şi-a pus vineri toată greutatea în spatele noului ei ministru al apărării şi probabil moştenitoarea sa politică Annegret Kramp-Karrenbauer, insistând în acelaşi timp că este capabilă să-şi ducă până la final, în 2021, mandatul de şefă a guvernului federal, relatează Reuters.

Merkel, care a împlinit 65 de ani de ani miercuri şi conduce guvernul german din 2005, a suferit mai multe accese de tremurat în public în ultimele săptămâni la diverse ceremonii, ceea ce a alimentat speculaţiile privind sănătatea ei, deşi ea susţine că nu are probleme medicale.

Într-o formă jovială înainte de vacanţa de vară, cancelarul conservator a spus că înţelege întrebările privind starea ei de sănătate, dar a dat asigurări în cadrul conferinţei ei anuale de presă: "Pot îndeplini acest rol".

Episoadele de tremurat, fără explicații

Politiciana nu a suferit în trecut de probleme grave de sănătate, iar biroul ei nu a oferit explicaţii pentru episoadele de tremurat. După un astfel de acces, un oficial al guvernului a declarat pentru Reuters că este mai degrabă o chestiune psihologică, pentru că ea încerca să evite o repetare a episodului.

"Ca persoană, am un mare interes personal pentru sănătatea mea şi, după cum am spus, 2021 este finalul activităţii mele politice", a declarat Merkel pentru ziarişti. "Dar sper că apoi va urma o nouă viaţă", a adăugat ea cu un zâmbet. Întrebată cum se simte, Merkel a răspuns: "Bine".

Cancelarul, care se află pe marea scenă europeană din 2005, încearcă să se retragă treptat din politică şi în decembrie a renunţat la preşedinţia creştin-democraţilor în favoarea protejatei sale Annegret Kramp-Karrenbauer.

Cine va fi noul cancelar german

În pofida unor gafe comise în acest an, Kramp-Karrenbauer a preluat postul de ministru al apărării miercuri, intrând în cabinet pentru a-şi consolida şansele de a-i succeda lui Merkel ca lider al Germaniei în 2021.

Kramp-Karrenbauer, cunoscută ca AKK după iniţialele sale, a fost numită cu binecuvântarea lui Merkel, dar apoi imaginea ei a avut de suferit după ce a acordat un interviu complet lipsit de interes la televiziune. "BLA BLA BLAKK", a titrat pe prima pagină vineri cotidianul Bild de mare tiraj.

Angela Merkel a spus că este încrezătoare că protejata ei va face o treabă bună cu portofoliul apărării, care s-a dovedit a fi o cupă otrăvită pentru mai mulţi dintre predecesorii ei, comentează Reuters. "Sunt convinsă că se va descurca foarte bine", a spus ea.

Angela Merkel nu va influența candidaturile

Angela Merkel a precizat însă că nu se va amesteca în decizia CDU-CSU privind cine ar trebui să candideze în locul ei la funcţia de cancelar în alegerile federale din 2021. "Partidul va decide cine va fi candidatul la funcţia de cancelar", a spus ea.

"Marea coaliţie" a lui Merkel cu social-democraţii de stânga a fost aproape de colaps în mai multe rânduri de când cancelarul şi-a început mandatul, anul trecut, iar lidera SPD Andrea Nahles a demisionat după paşii înapoi din alegerile regionale şi din alegerile europene din mai.

Însă Merkel a infirmat sugestiile că alianţa de la guvernare este în pericol, afirmând că a avut o relaţie "foarte de încredere" cu liderii interimari ai SPD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel