Angajarea răspunderii Guvernului pentru modificarea OUG 114, neconstituțională. Zegrean: Lucrurile se încurcă

Augustin Zegrean
Augustin Zegrean

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a făcut câteva precizări, după ce CCR a decis că angajarea răspunderii Guvernului pentru modificarea OUG 114 este neconstituțională. 

Întrebat, miercuri, de corespondentul Mediafax, cum își explică decizia CCR, care a stabilit că angajarea răspunderii Guvernului pentru modificarea OUG 114 este neconstituțională, Augustin Zegrean a spus că încurcătura rezultă din faptul că legea nu mai intră în vigoare, dar rămâne ordonanța, iar până când aceasta nu va fi respinsă de Parlament sau declarată neconstituțională de Curte, se aplică.

"Problema este încurcată"

 

"E greu de spus dacă a fost o decizie a CCR luată numai pe procedură, dar bănuiesc că are legătură cu faptul că a fost adoptată prin angajarea răspunderii. Legea nici nu a intrat în vigoare și nu a fost promulgată pentru că a fost sesizată la CCR. Legea aceasta nu va mai produce efecte niciodată, se întoarce la Parlament, care e obligat să o pună de acord cu decizia CCR. Dar problema este încurcată de faptul că Guvernul, când a văzut că legea este atacată la Curte, a adoptat OUG nr. 1/2020 cu același conținut, iar lucrurile se încurcă, că legea nu mai intră în vigoare, dar rămâne ordonanța, iar până când aceasta nu va fi respinsă de Parlament sau declarată neconstituțională de Curte, ea se aplică", a spus Zegrean.

"Lucrurile trebuie rezolvate"

 

Acesta a subliniat că Senatul a adoptat o lege de respingere a OUG nr. 1/2020, urmând ca și Camera Deputaților să se pronunțe și că rămâne de văzut ce se va întâmpla în condițiile în care la camera inferioară este o altă majoritate.

"Lucrurile trebuie rezolvate, pentru că nu poți rămâne cu o OUG care conține dispoziții despre care CCR ar fi spus că sunt neconstituționale. Fie că Parlamentul va respinge prin lege OUG nr. 1/2020, fie că Avocatul Poporului va sesiza CCR cu privire la această ordonanță", a afirmat fostul președinte al CCR.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.29