Andrew Brunson, pastor american arestat. Decizia Turciei

Justiţia turcă respinge cererea de eliberare a pastorului american Andrew Brunson din arestul la domiciliu.

O instanţă din Turcia a respins marţi cererea pastorului american Andrew Brunson de a fi eliberat din arestul la domiciliu pe durata procesului în care este acuzat de terorism, informează Reuters.

Brunson a fost eliberat din închisoare săptămâna trecută, după un an şi nouă luni de detenţie în Turcia; arestarea preventivă a fost înlocuită cu arestul la domiciliu. Statele Unite au apreciat că măsura nu a fost suficientă, iar avocatul pastorului a declarat marţi că va cere lunar să fie ridicată şi această restricţie judiciară. Următorul termen în procesul pastorului este în octombrie.

El ar putea fi condamnat la 35 de ani de închisoare dacă se dovedeşte că a suţinut Partidul Muncitorilor din Kurdistan, considerat organizaţie teroristă, şi că i-a ajutat pe susţinătorii clericului turc Fethullah Gulen, acuzat de guvernul de la Ankara că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din 2016 împotriva lui Erdogan.

Amenințarea lui Trump

Joia trecută preşedintele Donald Trump a ameninţat Turcia cu sancţiuni dacă Brunson nu va fi eliberat. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a comunicat marţi printr-un purtător de cuvânt că nu va ceda în faţa ameninţărilor şi va aplica retorsiuni la orice sancţiuni americane.

Cazul lui Brunson a tensionat şi mai mult relaţiile dintre Ankara şi Washington, marcate de dezacorduri privind vânzările de avioane F-35 americane pentru aviaţia militară turcă, de intenţia Turciei de a achiziţiona rachete ruseşti şi de refuzul Statelor Unite de a-l extrăda pe Gulen.

Vezi și: Erdogan, amenințare SUA cu ieșirea din NATO. Cum îl șantajează pe Trump


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel