Andreea Țopan, reporter Observator, avertisment. ”Internetul AUDE ce faci!”

Andreea Țopan
Andreea Țopan

Într-o societate în care tehnologia are un rol imens în influențarea vieții indivizilor, Andreea Țopan, reporterul Observator, a atras atenția asupra reversului medaliei- nesiguranța din mediul online. 

Alături de Liviu Arsene, specialist în securitate informatică, cei doi au expus în emisiunea matinală ”Neatza cu Răzvan și Dani” riscurile conectării nesigure la rețele, dar și metodele de a preveni acest lucru.

Experiment Observator

În prezent, foarte mulți oameni dețin un aparat care se contectează la internet, însă cei mai mulți nu conștientizează pericolele la care se expun. De exemplu, o simplă conectare la o rețea gratuită de WI-FI poate divulga date personale importante, căci hotspot-ul respectiv ar putea să fie controlat de un hacker. Jumătate dintre utilizatori nu adoptă nicio măsură de precauție în momentul în care folosesc o rețea WI-FI publică și nu cunosc îndeajuns măsurile speciale pe care ar putea să le ia pentru a spori siguranța. Efectele reale ale unei conectări pe o rețea incertă includ accesarea la datele din telefon, din agendă, dar și implicații mai grave precum accesarea la datele contului bancar. Mai mult decât atât, toate gadget-urile care ne ușurează viața ne-o pot și îngreuna, pentru că fiecare deține un senzor GPS care depistează activitatea utilizatorului, iar camerele și microfoanele televizoarelor și calculatoarelor pot înregistra chiar și fără permisiunea individului atunci când sunt controloate de un atacator. Echipa Observator a realizat un experiment pentru a trage concluzii împreună cu specialiștii asupra siguranței din mediul online.

”Internetul nu doar că vede, dar și aude ceea ce faci”

Pe parcursul unei zile întregi reporterul Andreea Țopan a folosit două telefoane pe modul avion, fără să fi introdus sim-ul, dorind să vadă ce se întâmplă în momentul în care nu te conectezi la rețea. Cu toate acestea, internetul a depistat activitatea, iar Liviu Arsene a atras atenția asupra faptului că ”Internetul nu doar că vede, dar și aude ceea ce faci.” Pentru a ne proteja, specialiștii ne recomandă să nu oferim informații personale în momentul în care ne conectăm la o rețea publică, fie cu telefonul, tablet, sau laptopul. Putem instala o soluție de securitate, care depistează aplicațiile nelegitime și putem să căutăm soluții de criptare, de anonimizare, în cazul în care rețeaua este nesecurizată. La fel, utilizarea contului bancar ar trebui să se facă mereu din aplicația băncii respective și nu din versiunea de site, pentru a evita orice fel de pericol.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel