Andre Geim şi Konstantin Novoselov - laureaţi ai premiului Nobel pentru fizică pe 2010

Cercetătorii Andre Geim şi Konstantin Novoselov, de la Universitatea din Manchester (Marea Britanie), au primit, marţi, premiul Nobel pentru fizică pe 2010, pentru cercetările lor din domeniul atomilor de carbon, informează nobelprize.org.

premiul-nobelCercetătorii Andre Geim (Olanda) şi Konstantin Novoselov (Marea Britanie/ Rusia) de la Universitatea Manchester din Marea Britanie au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru fizică pe anul 2010 pentru "lucrările lor revoluţionare asupra grafenului", transmite Medifax.

Grafenul este varianta bidimensională a grafitului şi este format dintr-un aranjament planar de atomi de carbon dispuşi într-o reţea hexagonală. Grafenul a fost descoperit în 2004, prin exfolierea grafitului şi are o serie de proprietăţi deosebite, care îi conferă un potenţial extraordinar, atât pentru fizica teoretică fundamentală, cât şi pentru realizarea practică a unor noi aplicaţii. "Grafenul este o formă de carbon care este cel mai bun conductor de căldură cunoscut până în prezent", se precizează în comunicatul Academiei regale de ştiinţe din Suedia, citat de AFP.

Oamenii de ştiinţă consideră că grafenul va juca un rol major în electronică şi în alte industrii ale viitorului.

Konstantin Novoselov, în vârstă de 36 de ani, născut în Rusia, şi Andre Geim, în vârstă de 51 de ani, născut tot în Rusia, predau amândoi la Universitatea Manchester din Marea Britanie.

Konstantin Novoselov este membru al Royal Society Research Fellow din cadrul Universităţii Manchester şi un membru important al Grupului pentru Cercetări Mezoscopice, specializat în cercetările din domeniul sistemelor mezoscopice şi al nanostructurilor. Studiile sale au apărut în toate revistele ştiinţifice importante din lume - Nature, Science, Nature Physics, Nature Materials, Nature Nanotechnology, Review of Modern Physics, iar în 2008 a primit Europhysics Prize pentru descoperirea şi izolarea grafenului şi a proprietăţilor electronice ale acestui material cu structură bidimensională. Cele mai multe dintre studiile şi cercetările sale au fost realizate în colaborare cu Andre Geim.

Andre GeimAndre Geim este un cercetător olandez de origine rusă, renumit pentru descoperirea grafenului şi pentru cercetările sale din domeniul benzilor gecko şi a levitaţiei diamagnetice.

Cercetătorul britanic Robert Edwards a fost recompensat, luni, cu premiul Nobel pentru medicină, pentru descoperirile sale în domeniul fertilizării in vitro.

Miercuri, 6 octombrie, va fi decernat premiul Nobel pentru chimie. Premiul Nobel pentru literatură va fi anunţat joi, 7 octombrie. Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 11 octombrie.  Premiul Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel - va fi anunţat vineri, 8 octombrie.

Citeşte şi:

Soţia lui Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe 2010, de negăsit de vineri sea

Nou val de arestări printre disidenţii chinezi, după atribuirea premiului Nobel pentru Pace pe 2010

Disidentul chinez Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru pace pe 2010

Mario Vargas Llosa a primit premiul Nobel pentru literatură pe 2010

Premiul Nobel pentru chimie se duce la doi japonezi şi un american

Robert Edwards, laureatul premiului Nobel pentru medicină pe 2010

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel