Ancheta procurorului special Mueller privind posibilul amestec al Rusiei în victoria lui Trump în 2016 revine în actualitate

Trump îl laudă pe Putin cu privire la Ucraina: Geniu! Cât de deştept este! - video
Trump îl laudă pe Putin cu privire la Ucraina: Geniu! Cât de deştept este! - video

Un judecător federal a ordonat Ministerului Justiţiei american să publice memoriul confidenţial pe care fostul procuror general William Barr l-a citat pentru a justifica faptul că nu l-a acuzat pe fostul preşedinte Donald Trump de obstrucţionarea anchetei procurorului special Robert Mueller privind suspiciunile de complicitate a echipei de campanie a magnatului american cu Rusia, relatează miercuri dpa.

Memoriul, datând din 24 martie 2019, a fost redactat de Biroul de consiliere juridică al Ministerului de Justiţie vizând examinarea refuzului conţinut în raportul Mueller de a-l exonera pe Trump de obstrucţionare a anchetei, în timp ce Barr s-a sprijinit puternic pe acest document în refuzul său de a-l acuza pe fostul preşedinte de delict.

Cu toate acestea, Barr nu a dat publicităţii niciodată acest memoriu, ceea ce a determinat organizaţia neguvernamentală Cetăţenii pentru responsabilitate şi etică din Washington (Citizens for Responsibility and Ethics, CREW) să acţioneze în justiţie Ministerul Justiţiei în temeiul libertăţii de informare.

Într-o hotărâre publicată marţi, judecătoarea Curţii districtuale a SUA, Amy Berman Jackson, a susţinut poziţia CREW şi a dispus ministerului să publice memoriul.

În pofida afirmaţiilor lui Barr privind contrariul, Berman a scris că memoriul conţine 'recomandări de ordin strategic, nu juridic' şi că atât Biroul de consiliere juridică, cât şi procurorul general ştiau dinainte că nu va exista nicio încercare a Ministerului Justiţiei de a-l acuza pe Trump de vreo infracţiune.

'Cu alte cuvinte, examinarea documentului relevă că procurorul general nu a luat parte atunci la luarea deciziei dacă preşedintele ar trebui să fie acuzat de obstrucţionarea justiţiei; faptul că acesta nu va fi urmărit penal era evident', explică judecătoarea.

Jackson a dat termen de două săptămâni Ministerului Justiţiei pentru a răspunde dacă intenţionează să-i respecte ordinul sau să îl conteste într-o instanţă superioară. Barr l-a exonerat pe Trump de obstrucţionare şi de complicitate cu Rusia, acuzată de amestec în alegerile din 2016, într-un rezumat de patru pagini publicat la sfârşitul lunii martie 2019, ceea ce a conferit o victorie majoră fostului preşedinte cu câteva săptămâni înainte de apariţia raportului de 448 de pagini al lui Mueller.

Mueller - care a scris în raportul său că nu poate nici 'să concluzioneze că preşedintele a comis un delict' şi nici 'să-l exonereze' - ulterior s-a plâns lui Barr că rezumatul sumar nu reflectă cu fidelitate constatările sale şi mai degrabă a provocat o 'confuzie publică'. În acel stadiu, Donald Trump profitase deja de rezumatul lui Barr pentru a-şi susţine afirmaţia că ancheta lui Mueller nu a fost decât o 'vânătoare de vrăjitoare' politică, aminteşte dpa, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel