Anchetă în China, după anunțarea unor bebeluşi modificaţi genetic

Un om de ştiinţă chinez a anunţat că a creat primii bebeluşi modificaţi genetic din lume.

După acest anunț, China a ordonat deschiderea unei anchete. Acesta este un act descris de numeroşi cercetători drept o nebunie', informează AFP. He Jiankui, profesor la o universitate din Shenzhen, în sudul Chinei, a anunţat într-un videoclip difuzat luni pe platforma YouTube naşterea 'în urmă cu câteva săptămâni' a două gemene al căror ADN a fost modificat pentru ca acestea să nu poată fi infectate cu HIV.

'Am solicitat autorităţilor sanitare din provincia Guangdong să deschidă imediat o anchetă amănunţită pentru a stabili faptele', a declarat luni seara Comisia Naţională de Sănătate, adăugând că 'acordă o mare importanţă' cazului. Anunţul lui Jiankui a stârnit un val de critici în comunitatea ştiinţifică internaţională, inclusiv în cadrul instituţiei cercetătorului, Universitatea sudică de ştiinţă şi tehnologie, care l-a condamnat şi s-a declarat profund şocată de afirmaţiile cercetătorului.

CRISPR-Cas9

ADN-ul gemenelor a fost modificat cu ajutorul CRISPR-Cas9, o tehnologie care permite ştergerea şi înlocuirea părţilor nedorite ale genomului, a anunțat He Jiankui, profesorul care a studiat la universitatea americană Stanford, iar în prezent lucrează într-un laborator specializat în studiul genomului din Shenzen.

'Lulu' şi 'Nana' sunt gemenele care s-au născut în urma fertilizării in vitro, din embrioni modificaţi înainte de implantarea lor în uterul mamei. Această auto-proclamată premieră medicală nu a fost verificată independent, deoarece rezultatele echipei chineze nu au fost publicate într-o publicaţie ştiinţifică.

Mai mult 100 de oameni de ştiinţă chinezi, în special biologi şi medici, au condamnat într-un comunicat anunţul lui Jiankui, pe care l-au catalogat drept o 'nebunie' care dă 'o mare lovitură reputaţiei globale şi dezvoltării cercetării biomedicale în China'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel