Anatol Șalaru, ministru al Apărării, răspunsuri la întrebările lui Mircea Badea privind Rusia și războiul din Ucraina

Anatol Șalaru, ministru al Apărării în Republica Moldova în perioada 2015-2016, a răspuns unor întrebări adresate de Mircea Badea privind Rusia și războiul din Ucraina.

Redăm dialogul dintre Mircea Badea și Anatol Șalaru de la Antena 3 CNN, din cadrul emisiunii „În fața națiunii”:

Mircea Badea: Spuneați că Guvernul Republicii Moldova a acționat cu frică. Dacă ar fi fost curajos, cum ar fi reacționat?

Anatol Șalaru: Dacă Ucraina pierde acest război, nu mai contează cât de mare este Armata Republicii Moldova. Republica Moldova a spus clar, de la început, că este țară neutră și nu se implică. 

Mircea Badea: Scrie și în Constituție că este țară neutră.

Anatol Șalaru: Da, dar una este ce scrie în Constituție și altceva este realitatea. Neutralitatea Republicii Moldova nu este respectă de Rusia. Nu poți să fii stat neutru cu armată de ocupație pe teritoriul tău. Au fost și cazuri când Republica Moldova nu a permis tranzitarea a unor mărfuri cu destinație dublă, de exemplu: haine anti glonț. Nu a permis să treacă pe teritoriul lor pentru a nu-i supăra pe ruși. Inițial poate că erau siguri că Rusia va câștiga războiul, dar acum și-au revenit și recunosc că Rusia este o amenințare militară și pentru ei. Republica Moldova analizează și scenariul în care poate fi atacată de Rusia. 

Mircea Badea: Afirmația Maiei Sandu, asupra căreia apoi a revenit, potrivit căreia Republica Moldova ar trebui să intre în NATO, vi se pare suficient de curajoasă?

Anatol Șalaru: Maia Sandu nu a folosit cuvântul NATO. Nu a fost oricum o declarație greșită. Este o declarație corectă, doar că Republica Moldova s-a speriat după această declarație și a revenit asupra ei. 

Mircea Badea: Dar dumneavoastră considerați că această declarație ar fi corectă? Ca Republica Moldova să intre într-o alianță militară oricare ar fi aceea? Eu bănuiesc că vorbim de NATO, dar poate mai sunt și altele și nu știu eu.

Anatol Șalaru: Pentru mine, ca român, unica soluție viabilă pentru Republica Moldova este umbrela NATO în componența României.

Mircea Badea: Și credeți că rușii vor sta liniștiți și pasivi gândindu-se că Republica Moldova dorește să adere la NATO sau vor face o mișcare decisivă? 

Anatol Șalaru: Care ar fi acea mișcare decisivă?

Mircea Badea: O mișcare specifică.

Anatol Șalaru: Rusia își dorește acest lucru indiferent de dorința Moldovei de a adera sau nu la NATO. Dar declarațiile unor politicieni conform cărora Republica Moldova va adera la NATO sau la UE sunt niște utopii. Nu este posibil așa ceva. Atâta timp cât Vladimir Putin este la putere, atâta timp cât Rusia nu a pierdut acest război, nimeni din prietenii lui Vladimir Putin nu va ratifica în Parlament aderarea Republicii Moldova la UE. Imaginați-vă ce ar face prietenii lui Vladimir Putin, adică Ungaria sau Austria sau alții.

Mircea Badea: Îmi imaginez, tocmai de aceea întrebam în legătură cu oportunitatea afirmației făcute de Maia Sandu, cu atât mai mult cu cât este un scenariu către imposibil. 

Anatol Șalaru: Vladimir Putin poate să atace Republica Moldova fără niciun motiv. El n-are nevoie de pretexte. Are un plan pe care vrea să-l ducă la capăt. Vladimir Putin știe că indiferent ce declară Maia Sandu, Republica Moldova nu va adera la nimic. 

Mircea Badea: Ce înseamnă dacă Rusia pierde războiul?

Anatol Șalaru: Ucraina nu are intenție de a intra pe teritoriul rusesc. În caz de atac, nu o vor face așa cum o fac rușii, ci vor ataca aeroporturi, baze militare, infrastructura militară adică.

Mircea Badea: Care sunt șansele ca Ucraina să recupereze Crimeea?

Anatol Șalaru: Șansele sunt foarte mari. Șansele acestea le văd și experții militari din America. Vladimir Putin nu mai inspiră putere, iar deja în Rusia au apărut mai multe centre de putere.

VEZI ȘI: „Tancurile secrete“ care nu pot fi trimise în Ucraina. Hartmann: De acest lucru se teme Federația Rusă - https://www.dcnews.ro/tancurile-secrete-care-nu-pot-fi-trimise-in-ucraina-hartmann-de-acest-lucru-se-teme-federatia-rusa_904444.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel