Analist: Motivul pentru care PSD nu poate ieși de la guvernare

[] []

01 aug 2015 / 16:59
Salveaza PDF Comentarii

Politologul Cristian Pîrvulescu susține că, în actualul sistem constituțional, PSD nu poate ieși de la guvernare fără să-și compromită șansele de a obține un rezultat bun la alegerile locale din 2016.

”(...) În forma sa actuală, sistemul de partide româneşti nu permite o prea mare flexibilitate. Iar sistemul constituţional nu oferă soluţii de rezolvare a problemelor ivite dintr-o coabitare conflictuală. Impasul politic actual, în care comunicarea instituţională dintre un preşedinte recent ales şi un prim ministru înfrânt atât în alegeri, cât şi în propriul partid, dar care nu poate fi schimbat, este expresia directă a acestui sistem. Cu sau fără Victor Ponta la conducerea sa, PSD nu poate părăsi guvernarea fără să-şi compromită şansele de a obţine un scor bun la alegerile locale.

Aşa se face că Victor Ponta rămâne pentru o perioadă indeterminată premier, până când sprijinul politic de care dispune se evaporă. Indiferent de soarta lui Victor Ponta, PSD va rămâne prizonierul crizei de succesiune. Şi după 10 ani de când nu mai este preşedintele ţării, Ion Iliescu rămâne în continuare personajul central din partid, imprimând acestuia aceeaşi logică prezidenţialistă ca în 1992. Dar România este deja într-o altă etapă istorică”, scrie Cristian Pîrvulescu, într-o analiză postată pe observatorcultural.ro.

Vezi și: Dragnea rupe tăcerea și dezvăluie adevărul despre relația cu Ponta

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27