ANAF. Guvernul a stabilit în ce situație poate suspenda activitatea firmelor

Printr-o Ordonanță de Urgență, Guvernul a stabilit  modul în care pot fi sancționate de către ANAF firmele care sunt găsite cu nereguli. 

Vor fi mai multe praguri de sanctiuni pana la suspendarea activitatii unei firme, se precizează în Ordonanța Guvernului. Activitatea poate fi suspendata abia la a doua abatere constatata intr-un interval de 24 de luni de zile, in cazurile in care sunt depistate sume mari neinregstrate. "La prima constatare nu se suspenda activitatea, se aplica amenda respectiva", a declarat ministrul finantelor, Eugen Teodorovici. 

Care este cuantumul amenzilor pe care le  pot primi firmele

- Daca sumele neinregistrate la momentul efectuarii controlului sunt de 300 de lei inclusiv, dar nu mai mult de 3% inclusiv, din valoarea inregistrata in casa de marcat la ora controlului, se da un simplu avertisment, fara suspendarea activitatii, informează hotnews.ro.

- Daca sumele neinregistrate sunt pana la 300 de lei, dar mai mult de 3% din valoarea inregistrata in casa de marcat la momentul controlului, faptele se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 la 5.000 de lei, fara suspendarea activitatii.

- Daca valoarea identificata in plus este intre 300 de lei si 1.000 de lei inclusiv, dar mai mica de 3% din valoarea inregistrata in casa de marcat la ora controlului, . amenda este de la 10.000 de lei la 15.000 de lei, fara suspendarea activitatii.

Citește și: Guvernul aprobă impozitarea bacșișului. Victor Ponta: 16%, mai mult decât decent

- Daca sumele sunt cuprinse intre 300 de lei si 1.000 de lei inclusiv, dar mai mari de 3% din valoarea inregistrata in casa de marcat la ora controlului, amenda este de la 15.000 de lei la 20.000 de lei si cu suspendarea pentru 30 de zile a activitatii operatorului economic pentru unitatea de vanzare la care s-a constatat contraventia, incepand cu cea de-a doua abatere constatata intr-un interval de 24 de luni.

- Daca sumele sunt mai mari de 1.000 de lei, dar mai mici de 3% inclusiv din valoarea inregistrata in casa de marcat, amenda este de la 20.000 de lei la 25.000 de lei, fara suspendarea activitatii.

- Daca sumele sunt mai mari de 1.000 de lei si mai mari de 3% din valoarea inregistrata in casa de marcat la ora controlului, se da o amenda cuprinsa intre 25.000 de lei si 30.000 de lei si cu supendarea pentru 30 de zile a activitatii operatorului economic pentru unitatea de vanzare unde s-a constatat contraventia, incepand, cu cea de-a doua abatere constatata intr-un interval de 24 de luni de zile.

Citește și: Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici: ANAF nu trebuie să fie bau-bau

"Pentru cele doua situatii, aceea cu amenzi cuprinse intre 15.000 de lei si 20.000 de lei si cea cu amenzi intre 25.000 de lei si 30.000 de lei, unde spuneam ca se poate suspenda si activitatea respectiva de la a doua fapta inregistrata, exista posibilitatea achitarii amenzii aplicate, cat si a unei sume egale de 10 ori a amenzii aplicate pentru ca sanctiunea complementara sa inceteze in termen de 24 de ore de la prezentarea dovezii achitarii la organul constatator", a spus ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel