Ana-Maria Popescu, semnal către Iohannis: Sportul nu are buget. Federațiile stau cu mâna întinsă

Mircea F. Cristian / 14 Martie 2019 / 18:09 Salveaza PDF Comentarii

În acest moment singura sursă de finanţare a federaţiilor naţionale o reprezintă Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a anunțat Ana-Maria Popescu (Brânză).

Campioana olimpică, mondială şi europeană la spadă, Ana-Maria Popescu (fostă Brânză), a declarat, joi, că întârzierea aprobării bugetului pe anul 2019 reprezintă o problemă pentru sportul românesc în an preolimpic, precizând că în acest moment singura sursă de finanţare a federaţiilor naţionale o reprezintă Comitetul Olimpic şi Sportiv Român.

'Avem o problemă de sistem, nu vreau să acuz nici Ministerul Tineretului şi Sportului şi nici Ministerul Apărării Naţionale, de a cărei susţinere am beneficiat întotdeauna prin CSA Steaua. Dar este o problemă faptul că sportul nu are încă acest buget. Mi se pare cumva nedrept ca eu, de la sport, să mă plâng că nu avem buget, când nu există buget nici la sănătate, educaţie sau alte lucruri importante. Dar nu te poţi antrena azi, iar săptămâna viitoare să ieşi campion mondial. Nu se va întâmpla asta niciodată. Eu nu vreau să acuz pe nimeni, dar încă din toamna anului trecut noi mergem la competiţii pe finanţare din partea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Însă nici COSR nu deţine vreo avere sau vreun munte de bani. Fiecare federaţie olimpică apelează la COSR. E foarte, foarte greu. Au fost ani la rând în care a trebuit să ne susţinem activitatea în perioada ianuarie-martie cu premierile primite pentru Campionatele Mondiale şi Europene. Însă acea perioadă s-a terminat pentru noi, banii au fost returnaţi la momentul respectiv, deci acum nu mai există nici această posibilitate. Dacă îţi plăteşti o competiţie nu mai există posibilitatea ca ea să fie decontată. Aşadar fiecare federaţie merge acum cu mâna întinsă la COSR, asta e realitatea pe care o trăim. Din păcate ăsta e sistemul, nu avem încotro. Dar noi facem tot ce ţine de noi. Problema este mai sus de noi, mai sus de sport', a spus Ana-Maria Popescu, premiată, joi, de CSA Steaua, pentru locul I în proba feminină de spadă obţinut la Grand Prix-ul FIE de la Budapesta.

Bugetul, la mâna lui Iohannis

 

Întrebată dacă e dezamăgită de oamenii politici, având în vedere întârzierea aprobării bugetului în anul preolimpic, Ana-Maria Popescu a răspuns: 'Nu vreau să dau declaraţii vizavi de politică pentru că eu nu înţeleg politica. Dar e evident că orice întârziere a bugetului are repercusiuni asupra multor domenii, iar sportul nu face excepţie. Anul trecut bugetul care a venit cu ţârâita ne-a ajuns pentru 5 luni'.

Curtea Constituţională a României a respins, la 6 martie, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind Legea bugetului de stat pe anul 2019, stabilind că actul normativ este constituţional. Pe 22 februarie, şeful statului trimisese CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii bugetului de stat pe anul în curs. Ulterior, în 8 martie, preşedintele Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, legea bugetului de stat pe anul 2019, evidenţiind că alocarea resurselor bugetare este 'fundamentată pe o prognoză nerealistă', afectează funcţionarea unor instituţii publice cu rol esenţial, dar şi dezvoltarea comunităţilor locale şi realizarea unor investiţii strategice. Parlamentul a adoptat în data de 15 februarie proiectul bugetului de stat pe 2019.

Citește și:

Gabriela Zoană, mesaj pentru liberali: Rușine, Ludovic Orban!

Iohannis, atac la Parlament și la Ministerul Educației


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24