Ana Birchall, vizită în SUA: ”E unul din obiectivele Guvernului”

Ana Birchall
Ana Birchall

Dezvoltarea, aprofundarea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA se numără printre priorităţile Executivului, a afirmat vicepremierul Ana Birchall în cadrul unor întâlniri cu înalţi oficiali americani. 

Potrivit unui comunicat al Guvernului, transmis miercuri AGERPRES, Ana Birchall a avut întrevederi cu înalţi oficiali ai Departamentului de Stat, Departamentului Apărării, Departamentului Energiei, Departamentului Justiţiei şi Consiliului Securităţii Naţionale din cadrul Casei Albe, cu ocazia unei vizite de lucru pe care a efectuat-o, între 8 - 17 aprilie, în SUA. 

"Vicepremierul Ana Birchall le-a transmis partenerilor americani susţinerea pentru Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA la toate nivelurile de decizie politică, guvernamentală şi parlamentară din România. Au fost trecute în revistă evoluţiile înregistrate în principalele domenii ale Parteneriatului şi au fost stabilite repere pentru contactele bilaterale şi activităţile conexe în perioada următoare, cu perspectiva intensificării comerţului bilateral, creşterii investiţiilor americane în România şi aprofundarea cooperării în plan economic, educaţional, al cercetării şi dezvoltării", se arată în comunicat. 

Asigurări din partea SUA

Conform sursei citate, Ana Birchall a solicitat şi a primit asigurări din partea oficialilor americani privind susţinerea Administraţiei de la Washington pentru candidatura României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). S-a discutat, de asemenea, despre stadiul organizării, în septembrie, la Bucureşti, a Summit-ului privind Iniţiativa celor 3 Mări (I3M) şi a Forumului de Afaceri. 

Totodată, Birchall a avut întrevederi cu membri ai Consiliului de Afaceri Româno-American (AMRO) şi cu reprezentanţii unor companii americane care au participat la Forumul Trade Winds desfăşurat anul trecut, la Bucureşti. 

"Oamenii de afaceri americani, printre care s-au numărat şi reprezentanţi ai industriei cinematografice, au apreciat iniţiativa susţinută de Executivul român şi de majoritatea parlamentară de a stimula realizarea de coproducţii cinematografice în România, astfel încât ţara noastră să devină un hub regional în domeniul cinematografiei. Vicepremierul Ana Birchall a invitat cu acest prilej reprezentanţii companiei cinematografice americane Universal Pictures să realizeze producţii cinematografice în România", se arată în comunicat. 

Guvernul mai precizează că Birchall a discutat şi cu membri ai Congresului american, republicani şi democraţi, din conducerea Comitetului pentru Securitate Internă şi Afaceri Guvernamentale, Comitetului de Afaceri Externe, Comitetului pentru Alocări Bugetare, Comitetului pentru Ştiinţă, Spaţiu şi Tehnologie, precum şi din Grupul de prietenie România din Camera Reprezentanţilor, despre accesul României la programul Visa Waiver. 

"Oficialii americani au evidenţiat, totodată, recunoaşterea de care se bucură România în cadrul NATO. (...) Vicepremierul Ana Birchall a subliniat în acest context contribuţia României prin alocarea a 2% din PIB pentru domeniul apărării", se precizează în comunicat. 

Agenda vizitei

Potrivit Executivului, agenda vizitei a mai inclus întrevederi cu înalţi oficiali ai Organizaţiei Naţiunilor Unite şi ai organizaţiilor internaţionale, întâlniri cu reprezentanţii comunităţilor româneşti şi cu reprezentanţi ai mediului academic. 

"În discuţiile purtate cu secretarul general adjunct al ONU, Amina Mohammed, responsabil cu afaceri economice şi sociale, şi cu Miroslav Lajcak, preşedintele celei de-a 72-a Sesiuni a Adunării Generale a ONU, au fost abordate chestiuni legate de candidatura României la Consiliul de Securitate al ONU. (...) De asemenea, viceprim-ministrul Ana Birchall a subliniat angajamentul României în implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă", se menţionează în comunicat. 

Totodată, Guvernul precizează că vizita a inclus o întrevedere cu Shanelle Hall, director executiv adjunct al UNICEF, şi cu echipa UNICEF din New York. 

"Reprezentanţilor comunităţii române vicepremierul Ana Birchall le-a transmis atenţia deosebită pe care Executivul o acordă românilor de pretutindeni", se mai arată în comunicat. 

De asemenea, Birchall a participat la ceremonia de comemorare a victimelor Holocaustului (Annual Gathering of Remembrance Yom ha-Shoah), de la Sinagoga Samuel din New York, şi a avut întrevederi cu reprezentanţii Muzeului Memorial al Holocaustului şi cu Consulul General al Israelului la New York, Dani Dayan. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel