AN-225. Despre cum Războiul Rece a creat cel mai mare avion din lume

Antonov AN-225 - Cel mai mare avion de marfă din lume. Foto: Pixabay.com
Antonov AN-225 - Cel mai mare avion de marfă din lume. Foto: Pixabay.com

Antonov AN-225 este cel mai mare avion construit vreodată în lume. Iată care este povestea acestuia. 

Primul avion cu motor, efectuat de frații Wright în 1903, a avut distanța de 120 de metri. Acest zbor istoric s-ar încadra în întregul locaș de marfă al Antonov AN-225 Mriya, cel mai mare avion complet operațional din lume, scrie CNN

Alimentat cu șase motoare turbofan și cu o anvergură a aripii aproape de lungimea unui teren de fotbal, acest uriaș blând al cerului poate transporta marfă mai mare și mai grea decât orice alt avion și este unic în lumea aviației, întrucât doar unul a fost construit vreodată.

Un gigant al cerului 

Un favorit al pasionaților de fotografie a avioanelor, și nu numai, AN-225 atrage o mulțime de admiratori ori de câte ori aterizează pe un aeroport din lume. 

Recent, avionul a fost folosit în combaterea Covid-19 pentru a transporta o mulțime de echipamente de protecție. Dar misiunea sa inițială a fost foarte diferită: născut în războiul rece, AN-225 a fost proiectat să facă parte din programul spațial sovietic.

În loc să construiască o nouă autostradă de-a lungul râurilor și munților, inginerii sovietici au solicitat Biroului de Proiectare Antonov din Kiev să creeze un nou avion transportor capabil să ridice o navetă spațială sau o rachetă. 

O singură misiune efectuată 

AN-225 au zburat pentru prima dată la sfârșitul anului 1988, cu un an înainte de căderea Zidului Berlinului, care a prevestit prăbușirea Uniunii Sovietice. A avut o singură misiune efectuată.

În 2001, AN-225 a fost modernizat complet cu echipamente moderne și readus în funcțiune. În același an, a stabilit 124 de recorduri mondiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel