Amnesty International critică ''represiunea nejustificată'' împotriva societăţii civile desfăşurată de autorităţile franceze în timpul summitului G7

ONG-ul Amnesty International (AI) a criticat marţi ''represiunea nejustificată'' la care au fost supuşi de forţele de ordine franceze participanţii la aşa-numitul ''contra-summit'' desfăşurat la Biarritz şi în oraşe învecinate în timpul summitului G7, relatează agenţia EFE.

Încă de la începutul summitului G7 la Biarritz era clar că autorităţile franceze au planificat să restrângă libertatea de reuniune şi de circulaţie prin prezenţa anunţată a peste 13.000 de poliţişti pentru a controla zona, menţionează într-un comunicat responsabilul pentru Franţa al AI, Marco Perolini.

În opinia acestuia, este o tristă ironie că autorităţile franceze au decis că trebuie să reprime dreptul societăţii civile de a manifesta paşnic în aceste trei zile când multe puncte de pe agenda G7, precum criza climatică şi egalitatea de gen, au fost acolo tocmai datorită presiunilor exercitate de aceeaşi societate civilă.

ONG-ul Amnesty International mai menţionează că, deşi în cele trei zile ale summitului au fost consemnate puţine incidente violente, circa o sută de persoane au fost reţinute, din care aproximativ 70 au fost plasate în arest preventiv. Incidentul cel mai notabil a avut loc sâmbătă după-amiază în oraşul Bayonne, unde poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva unui protest neautorizat şi au fost reţinute 68 de persoane.

Organizatorii contra-summitului au desfăşurat tot sâmbătă un marş fără incidente între oraşul francez Hendaye şi cel spaniol Irun, la care au participat, conform diferitelor surse, între 9.000 şi 15.000 de persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel