Amenda de 10.000 lei pentru ONG-ul care a salvat doi pui de urs, ANULATĂ în instanţă

Foto: Unsplash.com
Foto: Unsplash.com

Instanţa a decis să anuleze amenda de 10.000 lei dată unui ONG care s-a implicat în salvarea a doi pui de urs. 

Pe 2 aprilie 2021, Asociaţia „Prietenii Berzelor” era sancţionată de către Garda de Mediu Sibiu cu amenda maximă, în valoare de 10.000 de lei, pentru implicarea în salvarea celor doi pui de urs găsiţi în localitatea Biertan.

„A urmat o perioadă extrem de provocatoare. Am hotărât să contestăm în instanţă sancţiunea primită. La audierea la care am fost chemaţi de către reprezentanţii GNM Sibiu am declarat exact cum s-au desfăşurat lucrurile, câte telefoane au fost date în ziua aceea şi câte instituţii au fost contactate. Tot ceea ce am făcut a fost pentru salvarea lor, aceştia fiind duşi la Sanctuarul de urşi AMP Libearty, din Zărneşti, tocmai pentru că era cel mai apropiat loc unde puteau primi ajutor de specialitate. Şi, la acel moment, aveau probleme cu digestia, scaune apoase şi riscau să intre într-o stare de deshidratare extremă. Însă, din păcate, nimic din toate acestea nu au contat pentru reprezentanţii Gărzii de Mediu Sibiu, care a hotărât că merităm cea mai aspră sancţiune”, transmit reprezentanții organizației, conform Mediafax.

Sentinţa nu este definitivă

Potrivit acestora, pe 22 decembrie a.c., Judecătoria Sibiu a înlocuit amenda cu avertisment.

Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată în termen de 30 de zile.

„Ştim că nu s-a terminat aici. În paralel se desfăşoară şi cercetarea penală şi, cu toate că până în momentul de faţă există două ordonanţe de clasare, se solicită în continuare urmărirea penală a preşedintei Asociaţiei Prietenii Berzelor, Miruna Gritu, pentru că a transportat puii de urs la Zărneşti. Nu vom înţelege niciodată risipa de resurse şi energie din acest caz. Ne face să credem că la Sibiu nu există alte probleme legate de mediu şi ne dorim să trăim cândva într-o ţară în care fiecare instituţie publică să se implice cu aceeaşi îndârjire şi atunci când vine vorba de problemele reale pe care trebuie să le gestioneze. Dorim să le mulţumim din suflet avocaţilor noştri pentru sprijinul acordat şi tuturor celor ce ne înţeleg munca şi au rămas alături de noi şi în această perioadă”, adaugă cei de la Asociaţia „Prietenii Berzelor”.

De ce au fost acuzaţi ONG-iştii

Cei de la ONG erau acuzați că nu au respectat procedura de relocare a animalelor. Ei s-au apărat spunând că în România, tot ceea ce contează sunt hârtiile „sub care unii își ascund incompetența”, nu viața animalelor.

„Dacă am fi stat ore bune să așteptăm hârtiile pentru relocare, astăzi poate vorbeam de doi pui de urs morți. Dar pentru că am acționat pentru salvarea lor și am hotărât să ne deplasăm rapid la cel mai apropiat sanctuar de urși suntem nevoiți să plătim. Tot ceea ce contează însă pentru noi este faptul că cele două ghemotoace sunt acum bine și că se recuperează. Că vor fi bine și vor crește mari într-un loc în care vor fi protejate toată viața lor”, spuneau ei la vremea respectivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel