Ambasadorul SUA la Chişinău, despre un eventual atac al Rusiei asupra Moldovei

Kent Logsdon: În acest moment nu avem indicii că Republica Moldova ar putea fi ţinta unui atac, dar suntem foarte îngrijoraţi de ceea ce ar putea să se întâmple în regiune
Kent Logsdon: În acest moment nu avem indicii că Republica Moldova ar putea fi ţinta unui atac, dar suntem foarte îngrijoraţi de ceea ce ar putea să se întâmple în regiune

Ambasadorul SUA la Chişinău, Kent Logsdon, a declarat duminica aceasta că nu există deocamdată indicii că Rusia ar putea întreprinde un atac asupra Republicii Moldova în contextul invaziei ruse în Ucraina, care a intra luni în a 26-a zi, relatează Deschide.md.

'Suntem cu toţii atenţi la orice semn şi la orice ştire ca să ne dăm seama ce se întâmplă în imediata vecinătate a frontierei Republicii Moldova. În acest moment nu avem indicii că Republica Moldova ar putea fi ţinta unui atac, dar suntem foarte îngrijoraţi de ceea ce ar putea să se întâmple în regiune, în special în contextul imaginilor pe care le vedem în fiecare zi a ceea ce se întâmplă în Ucraina', a spus diplomatul american.

În contextul confruntării militare cu Rusia, Kievul trebuie să acorde o atenţie deosebită Transnistriei, mai ales că aerodromul de la Tiraspol poate deveni un punct de desant al trupelor ruse pentru ofensiva asupra Odesei, declaraseră recent generalul forţelor armate ucrainene Serghei Krivonos şi expertul militar ucrainean Oleg Jdanov, potrivit RBC.ua.

De asemenea, primarul oraşului Odesa, Ghennadi Truhanov, îşi exprimase săptămâna trecută preocuparea faţă de posibilitatea ca trupele ruse din Transnistria să participe la ofensiva rusă împotriva Odesei concomitent cu cele care ar veni dinspre localitatea Voznesensk, regiunea Nikolaiev. 'Este o intenţie pe care ei (ruşii) nu o ascund. Dar până când gruparea de trupe ruse care avansează spre Voznesensk nu va ajunge la Odesa, Transnistria va sta foarte liniştită. Mai ales că noi avem suficiente trupe şi artileria noastră poate ajunge adânc în teritoriul transnistrean', a afirmat Jdanov.

Vezi și: Rusia se pregătește să trimită copii să lupte în Ucraina. Mâna dreaptă a lui Putin ar fi semnat ordinul de înrolare

Pentru Ucraina în ansamblul ei, dimensiunea contingentului rus din Transnistria nu reprezintă o ameninţare deosebită. Rusia dispune acolo de un efectiv de circa 3.000 de soldaţi repartizaţi în câteva unităţi de luptă, un batalion de tancuri, două batalioane motorizate şi unul de artilerie.

Restul sunt unităţi de sprijin, a explicat acelaşi expert ucrainean. El a exprimat îndoieli că ruşii ar putea efectua în Transnistria o mobilizare forţată, aşa ca în regiunile Lugansk şi Doneţk, controlate de separatiştii proruşi. Motivul pentru care zona transnistreană trebuie să se afle în atenţia autorităţilor de la Kiev este explicat de generalul Krivonos.

Pericolul constă în aceea că aeroportul militar de la Tiraspol ar putea deveni un punct important pentru desantul de trupe ruseşti care să participe la ofensiva împotriva Odesei. Dacă ruşii vor reuşi să transfere acolo forţe suplimentare, acesta va deveni un 'cuţit în spatele' regiunilor Odesa şi Viniţa, consideră generalul forţelor armate ucrainene, conform RBC.ua, preluat de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel