Ambasadorul Rusiei la ONU: Kievul are planuri să bombardeze şi să provoace Lugansk şi Doneţk

Ambasadorul Rusiei la ONU: Kievul are planuri să bombardeze Lugansk şi Doneţk
Ambasadorul Rusiei la ONU: Kievul are planuri să bombardeze Lugansk şi Doneţk

Rusia a ameninţat Ucraina cu noi consecinţe în cazul unor "planuri militariste" din partea Kievului, după ce Moscova arecunoscut independenţa regiunilor separatiste din estul Ucrainei şi a anunţat că va trimite acolo trupe, informează marţi DPA.

Ambasadorul Rusiei la ONU Vasili Nebenzia a declarat că Kievul are planuri să bombardeze şi să provoace Lugansk şi Doneţk, cunoscute sub numele de Donbas.

'Consecinţe extrem de periculoase'

După recunoaşterea de către Moscova a regiunilor, acest lucru ar putea avea 'consecinţe extrem de periculoase', a declarat el în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliul de Securitate al ONU. Nebenzia a acuzat conducerea ucraineană pentru escaladarea tensiunilor.

Ambasadorul rus a precizat că 'refuzul categoric' al Kievului de a discuta direct cu liderii separatişti din Donbas este o dovadă că Ucraina nu intenţionează să-şi îndeplinească partea din acordul de la Minsk, făcând referire la un acord între Rusia şi Ucraina din 2015 pentru a rezolva conflictul din regiunea Donbas. Pentru a evita războiul, a mai spus el, Ucraina trebuie obligată să pună capăt 'provocărilor'.

Citește și: Acţiunile Rusiei în Ucraina, condamnate de majoritatea membrilor Consiliului de Securitate ONU

ONU şi majoritatea membrilor Consiliului de Securitate au condamnat luni, într-o reuniune de urgenţă, decizia Rusiei de a recunoaşte independenţa republicilor separatiste din Ucraina şi de 'a desfăşura trupe ruseşti' acolo, în timp ce Moscova a asigurat că va rămâne 'deschisă diplomaţiei', scrie marţi France Presse.

'Graniţele Ucrainei recunoscute internaţional vor rămâne neschimbate, indiferent de declaraţiile şi acţiunile Rusiei', a afirmat ambasadorul ucrainean la ONU, Serghi Kisliţia. Ucraina cere Rusiei 'să-şi anuleze decizia de a recunoaşte' teritoriile separatiste ucrainene, 'să se întoarcă la masa negocierilor' şi să procedeze la 'o retragere imediată şi verificabilă a trupelor sale de ocupaţie', a adăugat el.

Desemnarea armatei ruse de către preşedintele Vladimir Putin drept 'forţă de menţinere a păcii' pentru a justifica intrarea în teritoriile separatiste din estul Ucrainei este 'un nonsens', a declarat în prealabil ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Putin a anunţat că va desfăşura trupe ruseşti în aceste zone

Preşedintele Vladimir Putin 'a anunţat (...) că va desfăşura trupe ruseşti în aceste zone. Ei le numesc forţe de menţinere a păcii. Acesta este un nonsens. Ştim ce sunt ele cu adevărat', a criticat diplomata americană. În prealabil, secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri politice, Rosemary DiCarlo, 'a regretat' puternic deciziile şi acţiunile Rusiei.

'Următoarele ore şi zile vor fi critice. Riscul unui conflict major este real şi trebuie evitat cu orice preţ', a susţinut ea în cadrul reuniunii organizate la cererea în special a occidentalilor. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel