Ambasadorul României la Chișinău, ATACAT de partidul lui Dodon

ambasador_moldova_facebook
ambasador_moldova_facebook

Reprezentanții Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, partid pro-rus, s-au simțit deranjați de discursul ținut de ambasadorul României în republica Moldova, Daniel Ioniță.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) îl acuză pe ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, că „a insultat grosolan memoria tuturor victimelor regimului de ocupație din 1941-1944 de pe teritoriul Moldovei”, făcând un șir de declarații privind „eroii căzuți pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică”. Socialiștii consideră că „este categoric inacceptabil și imoral”, ca aceștia să fie numiți „eroi”.

Atac dur al socialiștilor

„Prin declarația sa, ambasadorul Daniel Ioniță a insultat grosolan memoria tuturor victimelor regimului de ocupație din 1941-1944 de pe teritoriul Moldovei. O astfel de declarație scandaloasă și iresponsabilă încalcă grav toate principiile diplomației și trebuie evaluată corespunzător de către Ministerul de Externe al Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al socialiștilor.

PSRM consideră că declarațiile despre eroii români sunt niște „capricii ale ambasadorului României”, care nu pot duce decât la „tensiuni între țările noastre și la o scădere a autorității statului român și a diplomaților săi în rândul cetățenilor Republicii Moldova”.

În același comunicat socialiștii spun că „o serie de forțe politice, inclusiv unii candidați la funcția de Președinte al Republicii Moldova, au făcut anterior astfel de declarații iresponsabile”, iar „PSRM nu va accepta orice încercare de rescriere a istoriei celui de-al Doilea Război Mondial, retezând din eroismul soldatului sovietic care a obținut victorie”.

Și ambasada Rusiei s-a simțit lezată

Amintim că, ieri, 25 octombrie, Ambasada Federației Ruse în R. Moldova a emis un comunicat prin care menționează că se arată „nedumeriți de declarațiile Ambasadei României în R. Moldova despre „soldații regimului Antonescu care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică”. Ambasada acuză oficialii români de „cinism” pentru că cer păstrarea „memoriei eterne a eroilor”.

Atacurile ambasadei ruse și a socialiștilor au venit după ce, pe 23 octombrie, Ambasada României în Republica Moldova a organizat, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localității Mana, raionul Orhei, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române. Oficialii prezenți au menționat că „sacrificiul suprem al Eroilor care-și dorm somnul de veci în acest loc nu va fi uitat niciodată, iar memoria acestora va fi cinstită mereu”, potrivit Deschide.md.

Ce a declarat ambasadorul?

Ambasada României în Republica Moldova a organizat în data de 23 octombrie 2020, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localității Mana, raionul Orhei, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române.

Au participat din partea Ambasadei, E.S. Daniel Ioniță – ambasadorul României în Republica Moldova, membrii Biroului atașatului apărării, se arată într-un comunicat al misiunii diplomatice române la Chișinău.  

La ceremonie au mai fost prezenți Alexandru Pînzari - ministrul apărării al Republicii Moldova, președintele raionului Orhei, primarul localității Mana, un sobor de preoți din cadrul Mitropoliei Basarabiei, precum și locuitori ai localității Mana. 

Din partea corpului diplomatic au participat atașații militari acreditați în Republica Moldova. E.S. ambasadorul României Daniel Ioniță a precizat în discursul susținut cu această ocazie că „generația bunicilor noștri a avut parte de război și foamete, iar ostașii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea țării, pentru dreptate și libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut și Nistru, care a aparținut României ca urmare a actului măreț de la 1 decembrie 1918 și care a fost ruptă din trupul țării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”, potrivit Deschide.md.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel