Ambasadorul Lituaniei în România, Arvydas Pocius, despre amenințarea rusească

Ambasadorul Lituaniei la Bucureşti, Arvydas Pocius, a vorbit sâmbătă despre situația tensionată din Ucraina și amenințarea rusească din estul Europei.

”Articolul 5 din Tratatul NATO stipulează că dacă unul dintre statele membre ale Alianţei este atacat, acest atac va fi considerat ca unul împotriva întregii Alianţe. Acest articol este esenţa tratatului. Ca cetăţean al unui stat NATO îmi dau seama că pentru a primi sprijin din partea aliaţilor trebuie la rândul tău să fii pregătit. Nu trebuie să fii doar un beneficiar, ci trebuie să fii și un furnizor de securitate”, a afirmat Arvydas Pocius, în cadrul emisiunii ”Ambasador România”, de la Realitatea Tv.

Cu privire la măsurile care ar trebui luate împotriva regimului de la Moscova, în contextul implicării rusești în conflictul din Ucraina, diplomatul consideră că mijloacele militare ar trebui să fie ultima soluţie. Până atunci, ca şi România, Lituania susţine sancţiunile economice impuse de către Uniunea Europeană.

”Ca membri ai UE, împărtăşim politica discutată la nivel comunitar şi susţinem regimul de sancţiuni economice impus Rusiei. Considerăm că este o reacţie necesară la tot ceea ce se întâmplă în acest conflict dintre Ucraina şi Rusia. Trebuie să fim deschişi dialogului, negocierilor, dar trebuie şi să reacţionăm, să anticipăm ce urmează să se întâmple, cine este următorul pe listă. Ca fost soldat, înţeleg ce presupune un război. Iar acum, din postura de ambasador, ştiu că trebuie să facem tot ce este posibil noi, politicienii, diplomaţii, ambasadorii, trebuie să facem tot ce ne stă în puţină pentru a evita utilizarea forţei. Intervenţia militară trebuie să rămână ultima opţiune”, a mai spus Arvydas Pocius. 

Vezi și: SUA, amenințate de Germania și China, arată un raport al Trezoreriei americane pentru Congres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel