Ambasadoarea Croaţiei la Kiev, convocată de MAE ucrainean după declaraţiile preşedintelui Zoran Milanovic

Ambasadoarea Croaţiei la Kiev, convocată de MAE ucrainean după declaraţiile preşedintelui Zoran Milanovic / foto Pexels - Walder
Ambasadoarea Croaţiei la Kiev, convocată de MAE ucrainean după declaraţiile preşedintelui Zoran Milanovic / foto Pexels - Walder

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a convocat-o marţi pe ambasadoarea croată la Kiev, Anica Djamic, pentru a protesta faţă de declaraţiile preşedintelui Croaţiei, Zoran Milanovic, pe tema tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia, instigate - potrivit liderului de la Zagreb - de SUA, informează EFE. '

'Preşedintele croat şi-a demonstrat dispreţul şi ingratitudinea faţă de ajutorul pe care Ucraina şi ucrainenii le-au oferit Croaţiei în lupta sa pentru independenţă şi în lupta împotriva incendiilor devastatoare de anul trecut, a transmis MAE ucrainean într-un comunicat.

Milanovic a acuzat marţi SUA de criza din Ucraina şi a declarat că, în caz de escaladare, în calitatea sa de comandant al forţelor armate ale acestei ţări membre a NATO va retrage militarii croaţi aflaţi în zona de conflict. În caz de escaladare, Croaţia îşi va retrage până la ultimul soldat. Noi nu avem nimic de-a face cu asta sau nu vom avea. Vă garantez eu acest lucru, a declarat Milanovic în faţa presei de la Zagreb. Şeful statului croat a dat vina pentru criza actuală pe preşedintele american Joe Biden şi pe 'ulii lui'.

Preşedintele Croaţiei a spus că 'locul Ucrainei nu este în NATO'

'Această criză nu are nimic de-a face nici cu Ucraina şi nici cu Rusia, are de-a face cu dinamica politicii interne a lui Joe Biden şi a administraţiei sale, a insistat el, adăugând că o soluţionare a crizei trebuie să ţină cont de interesele de securitate ale Rusiei.

Totul se întâmplă în anticamera Moscovei, capitala Rusiei. Este nevoie să se găsească, şi se va găsi, o rezolvare care să ţină cont de interesele de securitate ale Rusiei, a apreciat preşedintele Croaţiei, care a apreciat totodată că locul Ucrainei nu este în NATO.

Potrivit Kievului, declaraţiile lui Milanovic transmit discursul propagandei ruse şi nu corespund poziţiei oficiale coerente a Croaţiei în sprijinul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. În plus, cuvintele preşedintelui croat afectează relaţiile bilaterale şi subminează unitatea Uniunii Europene şi a NATO în faţa actualelor ameninţări la adresa securităţii Europei, potrivit MAE de la Kiev.

'Suntem convinşi că această ingratitudine este o trăsătură personală a caracterului (lui Milanovic) şi nu se extinde la poporul croat'

Suntem convinşi că această ingratitudine este o trăsătură personală a caracterului (lui Milanovic) şi nu se extinde la poporul croat, de care ne leagă prietenia şi respectul reciproc, se mai menţionează în comunicatul difuzat de diplomaţia ucraineană.

Kievul a cerut totodată preşedintelui croat o dezminţire publică a declaraţiei sale şi şi-a exprimat încrederea în sprijinul Zagrebului faţă de parcursul european şi euroatlantic al Kievului şi în continuarea relaţiilor de prietenie dintre cele două ţări. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel