Ambasadă Ierusalim. Brazilia strârnește furia Palestinei. Tensiuni în Orient

Palestina
Palestina

Palestinienii au denunţat vineri decizia preşedintelui brazilian ales Jair Bolsonaro de a muta de la Tel Aviv la Ierusalim ambasada ţării sale în Israel, calificând-o drept un demers ''ilegal'', relatează AFP.

Este o măsură provocatoare, deoarece este ilegală din punct de vedere al dreptului internaţional şi nu face decât să destabilizeze regiunea, a declarat pentru AFP Hanane Ashraoui, o reprezentantă de seamă a Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

Problema amplasării ambasadelor în Israel este deosebit de sensibilă. Statul evreu consideră întregul oraş Ierusalim drept capitala sa, în timp ce palestinienii aspiră să facă din Ierusalimul de Est capitala viitorului lor stat.

Israelul ocupă Ierusalimul de Est de la războiul din 1967 şi ulterior a procedat la anexarea lui, care nu a fost niciodată recunoscută de către comunitatea internaţională.

Pentru comunitatea internaţională, statutul Oraşului Sfânt trebuie negociat de către cele două părţi şi ambasadele nu trebuie instalate în acel loc până când nu va fi găsit un acord.

Dar preşedintele american Donald Trump s-a disociat în decembrie 2017 de diplomaţia americană practicată de decenii şi a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului. Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a tăiat de atunci punţile de legătură cu Administraţia Trump.

Ambasada SUA a fost transferată de la Tel Aviv la Ierusalim pe 14 mai, înainte ca Guatemala şi Paraguayul să anunţe că vor urma pasul Washingtonului. Paraguayul a făcut de atunci cale întoarsă anunţând menţinerea ambasadei sale la Tel Aviv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel