Ambasada Germaniei, avertisment pentru România

Noile măsuri fiscale periclitează România ca amplasament investiţional, se arată într-un comunicat al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), transmis marţi Agerpes de către Ambasada Germaniei la Bucureşti.

"Cu mare îngrijorare am luat la cunoştinţă faptul că modificările din Codul Fiscal, anunţate de Guvern, au fost publicate în Monitorul Oficial şi urmează să intre în vigoare la începutul anului 2018. Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), în calitate de reprezentanţă oficială a economiei germane în România şi de cea mai mare asociaţie economică ce reprezintă interesele a circa 600 de companii membre, doreşte să sublinieze încă o dată pericolele pe care le reprezintă adoptarea acestor măsuri în forma actuală", se spune în comunicat.

AHK România precizează că a subliniat în nenumărate rânduri că predictibilitatea, stabilitatea, transparenţa şi statul de drept sunt deosebit de importante pentru a menţine încrederea în România ca amplasament investiţional.

"Modul în care noile măsuri fiscale au fost comunicate insuflă, atât în rândul companiilor germane, cât şi al angajaţilor acestora, un profund sentiment de nesiguranţă. Astfel, companiile se tem de costuri suplimentare, mai ales pentru companiile care desfăşoară activităţi în domeniul IT, dar există şi incertitudini legate de planificarea şi realizarea viitoarelor politici fiscale. În plus, pentru mediul de afaceri nu este clară utilitatea acestor măsuri, având în vedere necesitatea ajustării costurilor", se mai arată în comunicat.

Totodată, companiile germane din România sunt de părere că măsurile ce urmează a fi aplicate într-un timp atât de scurt, efectele acestora şi reducerea predictibilităţii fiscale ar putea influenţa negativ pe termen mediu şi lung atât climatul investiţional, cât şi competitivitatea ţării şi a companiilor.

Conform sursei citate, Germania rămâne de departe cel mai important partener economic şi comercial (23,1% din totalul exporturilor şi 19,9% din importuri). În opinia AHK România, consideraţiile împotriva capitalului străin contravin nu doar scopului Guvernului României de a atrage investiţii străine, astfel de "acuzaţii generalizate şi nedovedite" fiind "total contraproductive pentru dezvoltarea economiei româneşti".

"Este necesar ca autorităţile din România şi factorii de decizie să ia măsurile necesare în ce priveşte dezvoltarea învăţământului profesional, pentru că mediul de afaceri german suferă foarte tare din cauza lipsei forţei de muncă. (...) AHK România solicită aşadar Guvernului să mărească investiţiile în domenii cheie precum educaţie şi infrastructură în mod considerabil şi să intensifice modernizarea administraţiei", se mai arată în comunicat.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel