Ambasada Chinei cere Canadei să înceteze să se amestece în probleme interne din Hong Kong

Ambasada Chinei la Ottawa a avertizat duminică, 18 august, Canada să înceteze să se amestece în problemele interne din Hong Kong, la o zi după ce autorităţile canadiene au emis o declaraţie comună cu UE privind apărarea ''dreptului fundamental de adunare'' pentru cetăţenii din Hong Kong, relatează Reuters.

Sute de mii de protestatari anti-guvernamentali s-au adunat la Hong Kong, duminică, în cea de-a 11-a săptămână de manifestaţii deseori violente în centrul financiar asiatic.

În ajunul mitingului, ministrul de externe canadian Chyrstia Freeland şi şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, au afirmat într-o declaraţie că Libertăţile fundamentale, inclusiv dreptul la reuniuni paşnice ... trebuie să fie susţinute în continuare".

Declaraţia Canada-UE a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la escaladarea violenţei şi a încurajat angajamentul tuturor părţilor de a diminua tensiunile.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul ambasadei chineze, Canada ar trebui să înceteze imediat să se implice în problemele din Hong Kong şi în problemele interne ale Chinei.

În situaţia actuală, partea canadiană ar trebui să fie precaută cu privire la cuvintele şi faptele sale referitoare la Hong Kong, a afirmat un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei în Canada.

Protestele şi demonstraţiile relevante din Hong Kong s-au deteriorat deja şi au evoluat în violenţă extremă. În faţa unor asemenea violenţe şi infracţiuni severe, niciun guvern cu un simţ al răspunderii nu ar rămâne indiferent, se arată în declaraţie.

Ministerul de Externe al Canadei nu a reacţionat imediat. Aproximativ 300.000 de cetăţeni canadieni locuiesc în Hong Kong, potrivit ministerului.

Canada se află într-o dispută diplomatică cu China de la reţinerea în decembrie a directorului financiar al gigantului chinez din domeniul telecomunicaţiilor Huawei, Meng Wanzhou, în baza unui mandat de reţinere emis de SUA.

La scurt timp după arestarea lui Meng la Vancouver, China a reţinut doi cetăţeni canadieni, care nu au fost încă eliberaţi. China a blocat de asemenea importurile unor mărfuri canadiene. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel